Velkým úklidem po záplavách prochází táborová základna ve Spálově

6. červen 2010

Slunečné počasí pomáhá lidem, kteří uklízejí po záplavách. Odklízejí bahno, suší nábytek, podlahy i stěny. Plné ruce teď mají i dobrovolníci na táborové základně ve Spálově na Novojičínsku. Musí stihnout napravit to, co voda napáchala, aby zhruba za měsíc mohly přijet první děti.

Tábor zaplavila řeka Odra, která ještě teď ukazuje svou sílu. Nerozvodnily ji jen intenzivní deště, ale také voda, která vytekla z tankobrodu v nedalekém vojenském prostoru Libavá poté, co se porouchalo stavidlo.

Vlna podle správkyně Anny Rýparové přišla během několika hodin. „Bylo tady tři čtvrtě metru vody. Vlna způsobila, že to přišlo naráz. Bralo to s sebou všechno,“ popisuje správkyně. Proud například zcela odplavil štěrkovou cestu.

Spolu se správkyní vstupujeme do místnosti správní budovy tábora, která slouží jako sklad zeleniny. „Bylo tady 30 centimetrů vody, tou místností prošla voda jako první, pak tekla dál do jídelny,“ dodává Rýparová.

Voda zasáhla také přilehlé umývárny a toalety. Uskladněny v nich byly stanové podsady. „Po té poslední velké vodě, která to odnesla, jsou nové. Málem to měly zase za sebou,“ říká vedoucí Radek.

„Máme půjčený vysoušeč, máme tady teplomet. Protože tady neteče voda, bereme ji z Odry pomocí čerpadla, abychom to tady mohli opláchnout a dát dohromady,“ dodává vedoucí.

Táborová základna Klokočůvek ve Spálově na Novojičínsku patří Středisku volného času v Ostravě. První děti tam vyrazí na prázdniny už 3. července. Celkem jich tam část léta stráví na čtyři stovky.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu