Veselá policejní svodka

10. leden 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Určitě jste někdy četli něco velmi nudného a nezáživného. A museli jste přelouskat všechny řádky až do konce, protože to patří k vaší práci. Někdy se ale stane, že vás zdánlivě nudné čtení pobaví.

0:00
/
0:00

Počet dopravních nehod, krádež peněženky v supermarketu anebo poničení dveří zahradní chatky. I to obsahují okresní policejní svodky a člověk musí všechny zprávy okem prolétnout, aby něco zásadního neuteklo. Při vší úctě k autorům oněch textů je to spíše materiál pro úzké sloupky okresních novin. Včetně nezaměnitelného policejního slohu. Jenže jsou výjimky s velkým "v". Včera jsem se začetl do následujícího příběhu - cituji:
Dne 8.1.2006 v době kolem 07.30 hod. přišel vchodem pro zaměstnance do Slezského divadla v Opavě na Horním náměstí muž a vrátné-strážné, ženě z Opavy-Kylešovic řekl : "Ve sklepě máte 10 kg semtexu a já jsem Vás přišel zachránit!" Tato zpráva se nezakládala na pravdě a muselo být zrušeno představení a dále bylo evakuováno 10 zaměstnanců, čímž Slezskému divadlu Opava byla způsobena přibližná škoda ve výši 4.500,- Kč.

Příběh o šíření poplašné zprávy pokračoval dále popisem policejního zásahu a vpravdě colombovským vyústěním, protože podle popisu onen muž s veselým a tvůrčím duchem odešel neznámo kam. Policie ho neomylně nalezla až na nedalekém vlakovém nádraží v silně podnapilém stavu, takže semtexový maniak skončil na záchytce s řemeny kolem nohou.

Při čtení jsem si představil vrátnou-strážnou, jak přijala zprávu o plastické trhavině, jak psovod provázel svého svěřence přes foyer divadla a jak si všichni stejně mysleli, že jde o vtip ovíněného občana. Jenže zkuste něco zanedbat. Takže policii přeji méně semtexu ve sklepeních a dobrodruhům navštěvujícím vrátnice další neotřelé nápady. Pokud možno ale bez poplašných parametrů.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.