Větši nebo menší zlo?

26. květen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Volby kráčejí mílovými kroky ke svému startu. Politikové se ukazují všude, kde jsou ochotni je vystavit a na poslední chvíle vytahují z rukávy trumfová esa, jen aby získali o nějaký ten hlas více než jejich protikandidát. Že už toho máte dost.? Vězte, že nejste sami.

0:00
/
0:00

"Politika, dění kolem ní i lidé, kteří v ní figuruj,í prostě patří k mé práci- stejně jako ostatní oblasti denního života. V tomto předvolebním čase ale obzvláště pečlivě vybírám, co projde sítem rozhlasového zpravodajství a co skončí v koši s nálepkou "neseriózní".

Politikové se totiž mohou přetrhnout, aby byli vidět a slyšet všude tam, kde se vyskytují jejich potenciální voliči. Pořádají z Matičky Prahy spanilé jízdy do regionů. Ukazují se v dětských domovech, při otevírání zrekonstruovaných kulturních památek, zahajují hudební festivaly.... Také si ale dávají facky, posílají novinářům tajně pořízené odposlechy a vytahují na světlo boží špínu na své politické odpůrce.

A jestli někdo z vás věří tomu, že se podklady k podobným aférám objevily teprve teď a jejich zveřejnění před volbami je jen čirou náhodou, je opravdu naivka! Takové dokumenty, nahrávky a důkazy politikové pilně sbírají hodně dlouho. Smyslem tohoto počínání je, aby se takový nasbíraný poklad dostal do rukou médií pár dnů před volbami. Tedy v čase, kdy si poslední nerozhodní voliči vybírají své favority.

I já jsem jenom člověk, a tak sama řeším dilema, která jména půjdu příští týden zakroužkovat. Výběr opravdu není jednoduchý. Hlavně proto, že mě má práce často přivádí do těsné blízkosti politiků a jejich kariéru mám možnost sledovat dlouhá léta. Pamatuji si jejich hříchy, přehmaty, sliby, potkávám je v ulicích, v restauracích i divadle. Vidím, jak se chovají ke svým blízkým, ale i cizím lidem v okamžiku, kdy na ně nemíří kamery a fotoaparáty. Jedno proto vím jistě - sliby na papíře a realita jsou dva odlišné světy.

A tak mé letošní předvolební dilema zřejmě rozetnu stejně jako minule - vyberu menší zlo."

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.