Vítkov zažil další evakuaci kvůli úniku chloru

25. únor 2009

Obyvatelé Vítkova na Opavsku dnes museli znovu opustit své domovy. Už druhou evakuaci lidí z místní části Podhradí si vyžádal únik nebezpečných látek z tamní úpravny vody. Nařídili ji hasiči, kteří odstraňovali následky havárie.

Přibližně dvě stovky žáků a zaměstnanců školy se ráno muselo vrátit domů. Další desítky obyvatel našly provizorní úkryt v místním kulturním domě. Jedovatý mrak ohrožující zdraví lidí způsobila reakce chemických látek, které pravděpodobně omylem smíchali pracovníci vodárenské firmy.

Zápach chloru byl podle evakuovaných lidí intenzivnější než včera. "Ráno, když jsem se dívala z okna, byla úplně mlha," popisuje jedna z obyvatelek. "Bylo to, jako když jdete k doktorovi, ale v tisícinásobné intenzitě," přirovnává další.

Starosta Vítkova Pavel Smolka bude po provozovateli úpravny vody požadovat záruky, že k podobným haváriím už nedojde. Společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace vystaví také účet za výdaje spojené s evakuací.

"Bude to jedním z bodů jednání, ale důležitější pro nás je z toho vyvodit důsledky. Byť víme, že je to vliv lidského faktoru, který stoprocentně vyloučit nelze nikdy, ale přece jenom minimalizovat se určitě dá," dodává starosta.

Plyn se dostal ráno do ovzduší během sanačních prací po včerejším úniku. "Už to vypadalo, že všechny ty chemikálie jsou pryč. Došlo k omezení průtoku ředící vody a v tom okamžiku zřejmě z kanalizačních systémů došlo k obnovení chemické reakce a k vývinu plynu do prostoru úpravny vody," vysvětluje ředitel ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.

Podle vedení vodárenské společnosti, která sestavila vlastní vyšetřovací komisi, je za vším selhání lidského faktoru. Policie zatím konkrétního člověka neobvinila, potvrdil mluvčí opavské policie René Černohorský. Věc ale šetří jako závažný trestný čin.

"Opavští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti," upřesnil mluvčí.

Dva lidé, kteří se přiotrávili při prvním úniku chloru v areálu úpravny, jsou už z nemocnice doma.

Spustit audio

Více z pořadu