Vítkovický stadión ovládli záchranáři z třinácti zemí

8. září 2005

Ostrava je až do soboty dějištěm Mistrovství Evropy v požárním sportu hasičů a záchranářů. Na Městském stadiónu ve Vítkovicích se můžete porovnat schopnosti a fyzické síly závodníků z 13 zemí. Mezi nejvzdálenější patří reprezentace Íránu, Ázerbajdžánu anebo Ruska. Jde o druhý evropský šampionát a naši soutěžící patří k favoritům.

Pokud si myslíte, že soutěž v požárním sportu je nějakou komorní záležitostí, jste na omylu. Divácká kulisa nešla přehlédnout ani přeslechnout.

0:00
/
0:00

Celý vítkovický stadión obklíčila hasičská auta všech typů a různého stáří včetně stříkaček z 19. století. Soutěžící neskrývali před úvodními rozběhy napětí a mírnou nervozitu, ale přece jen něco prozradili. Třeba ve stanu slovenské výpravy.

hasičská auta

"V České republice se podařilo zorganizovat velmi krásnou soutěž. Doufám, že se mi podaří zaběhnout osobní rekord, ale to záleží na okolnostech," odhaduje slovenský hasič, který se ke svému povolání dostal ve 20 letech, když si hledal zaměstnání. Domnívá se, že největšími favority jsou Češi. "Ale také rusky hovořící země," dodal s tím, že sami se umístí na pátém až sedmém místě.

A co říká na Českou republiku a na svůj hasičský osud Pejman Larysade, který přijel z Íránu? Vybral si ruštinu a nešetřil úsměvy. "Česká republika se nám velmi líbí, všechny národy se k nám tady v Ostravě velmi pěkně chovají. V Íránu žije hodně lidí, takže máme hodně problémů, které souvisí s požáry a hasiči. Jsme rádi, že jsme tady."

Požární sport - to jsou rychlé nohy, protože se běhá na závodní dráze, šikovné ruce, protože je třeba spojovat hadice nebo se trefit proudem vody do terče. A při šplhání na cvičnou věž přijdou na řadu i svaly. Finálový souboj běhu na 100 metrů se plánuje na dnešní večer a celý šampionát skončí v sobotu.

Mluvčí mistrovství Petr Faster potvrdil, že v České republice se akce tohoto významu koná vůbec poprvé. "Poprvé mimo východní blok. Požární sport vznikl prapůvodně v Sovětském svazu a s tím souvisí i to, že se první soutěže, mistrovství Evropy i světa odehrávaly na území bývalých sovětských republik. A toto je vlastně poprvé, kdy se to uskutečňuje mimo tuto zónu," upřesnil Faster.

Dnes večer čeká na diváky velká show spojená s přehlídkou hasičské techniky a koncertem. Boj o rekordy bude pokračovat až do sobotního večera.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu