Vlídnost úřadů

31. srpen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Od pondělka si budou lidé z Ostravy-Jihu vyřizovat své záležitosti důstojněji. Radnice postavila společně s magistrátem za více než 20 milionů korun novou budovu. Bez ní by úřad vypadal spíše jako králíkárna.

0:00
/
0:00

Beznaděj. Takové mívám pocity pokaždé, když kvůli své práci navštívím sociální odbory úřadů, kde to vypadá jako před padesáti lety. Omšelé chodby takřka bez židlí, vydýchaný vzduch a všemožná lejstra přichycená lepící páskou po zdech, dveřích i vitrínách. Mnohým lidem, kteří tam docházejí za sociálními pracovnicemi, to je určitě jedno, protože prostě chtějí žít na okraji společnosti anebo to jinak neumějí. Své problémy tam ale řeší i takoví, kteří nemají jinou šanci nebo jen potřebují popostrčit. Kdybych byla v jejich roli, asi by na mě z takového prostředí padla pěkná tíseň. Možná bych se styděla, nebo bych si připadala opravdu ztracená. Proto jsem ráda, že se mnohé úřady snaží svůj vzhled změnit, přestože stavby, přístavby a opravy stojí nemalé peníze. Určitě mi ale dáte zapravdu, že by bylo docela hezké, kdyby se vlídné prostředí promítlo i do chování úřednic.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.