Všechno se vším souvisí

14. listopad 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ranní zamyšlení dnes nese název "Všechno se vším souvisí". Jeho autor Michal Schoffer v ní prozrazuje, za jakých myšlenkových pochodů může taková ranní poznámka vznikat.

0:00
/
0:00

Když si večer dopřejeme chvíli slastného klidu, nerušeného moudrem televizní obrazovky, náhle se nám začnou za celý den nahromaděné a ve spěchu každodennosti nedomyšlené myšlenky spojovat ve zvláštní celek. Stane se, že pak dojdeme k zásadnímu zjištění, které, když ho potom vyslovíme, způsobí jednak souhlasné přitakání naslouchajících, vzápětí ale i naše zjištění, že jsme vlastně nepřišli na nic nového. Když je ale milionkrát ohraná věta výsledkem zkratu našich myšlenek, má úplně nový význam, alespoň pro nás.

Všechno se vším souvisí. Právě tuhle klišovitě znějící větu jsem vyslovil předtím, než jsem se pustil do psaní následující poznámky. Její osud má mnoho společného s dítětem nezodpovědného rodiče. Zároveň ale natolik drze upřímného, že podobně jako mnozí rodiče skutečných dětí moderní doby přizná svou neochotu k jejímu zplození, stejně jako snahu oddálit tento akt na dobu co nejvzdálenější. Když už ale dítko v nemalých porodních bolestech vzniká, nechť je alespoň co nelepším nositelem nenaplněných cílů jeho tvůrce. Úvahou o rodičovství jsem se pustil na tenký led, svou teorii jsem zatím neověřil a v blízké době ani nehodlám ověřovat příslušným praktickým pokusem. Nabízím tedy jiný důkaz o tom, že má neoriginální myšlenka, že všechno se vším souvisí, platí. Tak třeba předpovědi. Čím dokonalejší plán si člověk vymyslí, tím více, a je to docela logické, stoupá pravděpodobnost, že mu to nevyjde. Neplatí to jen pro dokonale přesné dlouhodobé předpovědi počasí, zodpovědní odborníci už nezapomínají dodávat, že dost možná nevyjdou - což se opravdu stává. A když řeknu, že jsem si plánoval včerejší volné odpoledne jako dobu bez starostí, s krásným počasím a bez psaní ranních poznámek, můžu k tomu s úsměvem dodat, že plány jsou zbytečné, ale i to, že všechno se vším souvisí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.