Všechny krajské nemocnice už mají připravená infekční lůžka

20. březen 2020 19:53

Moravskoslezské nemocnice jsou připravené na příjem nemocných s koronavirem.  Vláda včera nařídila, aby lůžka vyčlenily všechny nemocnice, které mají akutní péči.

Podle náměstka hejtmana Martina Gebauera (ANO) se na to kraj chystal už dřív a oddělené prostory tak mají krajské nemocnice zajištěné. Plánuje se ještě nákup techniky.

Čtěte také

„Máme požadavek na nákup 20 jednodušších dýchačů a zhruba na dva až čtyři dýchače, které jsou opravdu masivní. Zásilka je na cestě. Současný počet ventilátorů v našich zařízeních je dostatečný,“ dodal Gebauer.

Jednou z nemocnic s dočasným infekčním oddělením je tak i krajská Nemocnice Třinec. Kvůli omezení přenosu nákazy vybudovala nemocnice infekční oddělení v prostorách bývalé rehabilitace, která je mimo hlavní monoblok nemocnice. A vyčlenila i potřebný personál.

„Celkem se na oddělení nachází osmnáct lůžek, z toho je pět dětských. A dvě lůžka jsou navíc vybavena plicními ventilátory,“ upřesnila mluvčí nemocnice Irena Sikorová Nožková.

74:1

V Moravskoslezském kraji je 74 lidí nakažených nemocí COVID-19. Proti dnešnímu ránu je to nárůst o osm případů. Převážně jde o dohledané kontakty. Nakažených přibylo hlavně na Opavsku.

Čtěte také

Doktoři propustili do domácí karantény ženu, která byla nakažená koronavirem. Zlepšil se jí totiž zdravotní stav a provedené testy jí vyšly negativně. V domácí karanténě teď bude dva týdny, po kterých bude opět testována.

„Pokud jí vyjdou testy negativně i poté, bude už čtvrtým vyléčeným pacientem s koronavirem v Česku,“ upřesnila ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

Spustit audio

Související