Vstane z mrtvých?

17. březen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Praze se dnes odpoledne rozhodne o dalším osudu Domova Agapé v Suchých Lazcích na Opavsku. Zařízení pro dětské narkomany provozuje opavská charita, která ho už před čtyřmi měsíci musela zavřít. Dnes její zástupce čeká zásadní jednání s radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky. A o čem bude?

0:00
/
0:00

O penězích, jak jinak. Rada vlády si podle charity Agapé před lety vymyslela. Respektive chtěla, aby se tam léčily děti mladší 15 let. Žádné podobné zařízení, které není ústavem, a je jedno jestli psychiatrickým nebo výchovným, je totiž nepřijímalo. Opavská charita se přes nemalé problémy přizpůsobila. Za své klienty například musela přebírat právní odpovědnost a zajišťovat jim povinnou školní docházku a podobně. Projekt fungoval několik let zdánlivě bez problémů. Úspěchy se dostavily a každý, kdo s narkomany pracuje ví, že stoprocentní výsledek nikdy mít nebude. Koncem loňského roku ale charitě došly peníze a tak domov uzavřela. S přicházejícím rokem totiž očekávala nové dotace. Jenže právě od Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky se dočkala podpásového úderu. Komise, která vyhodnocuje granty, rozhodla, že do Suchých Lazců nepošle ani korunu. A důvod? Zařízení na Opavsku je málo dostupné pro rodiče z Čech a proto i málo naplněné, což se v důsledku promítne do ceny několikaměsíční léčby jednoho malého feťáka. Nelidská suchá data, která Agapé mohla vymazat ze světa. Neuvěřitelné se stalo skutkem. Zatímco jedna státní instituce podepisuje ortel, druhá se chová jako samaritán. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž opavské charitě nečekaně dalo dvojnásobnou dotaci než vůbec chtěla a Agapé v dubnu vstane z mrtvých. Vedoucí domova se dnes pokusí v Praze přesvědčit Radu vlády, aby své rozhodnutí přece jen změnila a nestavěla se k nim zády. Podobné problémy určitě má nejedna neziskovka. Případ, o kterém mluvím, ale podle mě ilustruje, jak dokonale rada vlády pro koordinaci koordinuje. Stejně si každá státní instituce nakonec udělá, co chce.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.