Vstřícná pošta

26. prosinec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Česká pošta dala za pravdu ředitelce polské školy, která si stěžovala na jednu pracovnici pošty v Hnojníku. Do budoucna se mají ženy za přepážkou k národnostním menšinám chovat vstřícněji.

0:00
/
0:00

Dobrou zprávu vyslala veřejnosti před vánočními svátky Česká pošta. Nemluvím teď o tom, jak se listonošům podařilo donést včas všechna přání a pohlednice. Jde mi o reakci šéfů České pošty na spor mezi zástupci národnostní menšiny v Hnojníku na Frýdecko-Místecku a tamní poštou. Ředitelka České pošty si stěžovala na ženu za přepážkou. Odmítla ji totiž obsloužit s tím, že ji nerozumí a poučila ji, že když žije v Česku má mluvit česky. Malgorzata Rakowská to považuje za xenofobní chování a stěžovala si na ní. Šéf české pošty na severu Moravy to prošetřil. A jeho reakce mě velice potěšila - mohl totiž celou záležitost smést ze stolu. Kdyby postupoval čistě technokraticky, oznámil by, že zákon o národnostních menšinách porušen nebyl. Česká pošta totiž není orgánem státní správy, takže nemusí s národnostními menšinami komunikovat v jejich rodném jazyce. Jenže pan ředitel Veselý technokrat není, přistoupil k tomu lidsky. Své pošťačky poučil, že se mají chovat vstřícně, jinak nemají za přepážkou co dělat. I když jako většina z vás na poštách ve frontách neuvěřitelně nadávám na středověký způsob fungování této firmy, pan ředitel Veselý hoden svého jména ve mě vyvolal optimistický pocit, že to s Českou poštou zase tak hrozné není.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.