Vysvědčení nepatří do koše

1. únor 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jen málokterá událost má tak neopakovatelné kouzlo, jako předávání vysvědčení. I když se tento ceremoniál opakuje dvakrát do roka, nemůže ztratit na své výjimečnosti. A právě včerejšek byl tímto svátkem.

Nechci se vracet k debatě o tom, zda je velká jednička pro prvňáky dobrá nebo špatná anebo k přestřelce o počtu středních škol, které si píší na přihlášky deváťáci. Spíš se zastavme u samotného papíru se známým vodoznakem a s podivnými slovíčky jako chvalitebný, výborný nebo velmi dobrý. Anebo se sloupcem čísel. Anebo s hustým textem. To všechno je totiž úplně první vizitkou, kterou si malý či větší človíček odnáší do života. Až příliš brzy zmizí boj o lepší známku ze zeměpisu a těžká hlava z dvojky z kreslení. Dokonce mizí závratným tempem i samotný obsah celého vysvědčení. Přesto něco zůstává. Tím něčím je patina času, vzpomínky a důkaz, že jsem už tehdy cosi dokázal. Vysvědčení je u většiny z nás výplní některého z šuplíků a spokojeně si hoví v toku času. Trpělivě vyčkává na stěhování nebo generální úklid, kdy zaprášená ruka vezme do ruky ohmatanou fólii a najednou zapomene, že v kýblu chladne voda na podlahu anebo že stěhováci nervózně podupávají před domem.

Až s odstupem mnoha let má nedozírnou cenu úplně všechno. Datum napsané třídním učitelem, vybledlé razítko a třeba trojka z chemie kdysi tak hořce oplakaná. Vybavují se věci, které jsme považovali za dávno zapomenuté. Opisování od kamaráda v dějepisu výměnou za jeho opisování v matematice, boj s fyzikářkou, ale také velká láska na začátku osmičky, která se projevila v razantním zhoršení pololetního průměru. Přistihnete se při úsměvu a vaše oko poněkud vlhne. Vysvědčení totiž není jednoznačným a stoprocentně objektivním změřením vaší školní práce. Ono to vlastně tak ani nejde, máte-li pouze pět klasifikačních stupňů a nemůžete využít slovního hodnocení. Proč to všechno ale říkám...

Rozhodně se vysvědčení nezbavujte. Pokud máte třeba vztek a bojujete s křivdou kvůli známce z češtiny, zahoďte vysvědčení třeba někam za skříň. Až ho najdete za dvacet let, oceníte tento ústupek. Bez vysvědčení budete ochuzeni o cosi, co se nedá popsat. A to by byla, věřte mi, velká škoda.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.