Vyvlastňování v Dobré

15. červen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Čas od času se v médiích objeví slov "vyvlastnění" nebo "násilné zestátnění pozemků". Výraz, který není pro majitele sporné půdy vůbec příjemný, se znova objevil právě teď, kdy se chystá příprava plochy pro automobilku Hyundai. Je nutné používat tak těžké kalibry?

0:00
/
0:00

Kraj připravuje všechno kolem nošovické zóny, tedy i místo pro příjezdovou silnici, která je hlavním předmětem sporu. Nějak to ale skřípe a Dobrá si postaví hlavu. Zachová se tržně, využije zákonné povinnosti dobrého hospodáře a veledůležitý pozemek výhodně prodává panu Horákovi. Veřejný zájem sem veřejný zájem tam. Kraj zatíná drápky a zvyšuje hlas. Poprvé je slyšet slovo "vyvlastnění pozemků", a to jako poslední možnost. Je to docela zmatek.

Kraj tvrdí, že postupoval správně v dobré víře, obec Dobrá popisuje naopak neprofesionalitu, pan Horák že by něco kraji třeba i daroval, ale něco vymění za sto miliónů pro obec. Reakcí jsou slova o vydírání. Dopisy putují na všechny strany a napětí pokračuje. Hejtman vyzývá ke klidu a k Dobré se přidávají další obce, které zdůrazňují, že pouze Nošovice a Nižní Lhoty požívají a budou požívat určitých výhod. A do toho to zatracené vyvlastnění ve veřejném zájmu. Je cesta k zóně veřejným zájmem? Bude sice patřit daňovému poplatníkovi, ale těžko tudy asi bude jezdit paní Nováková na výlet s dětmi. Takže jak z toho ven a jak to vůbec pochopit? Čím více o tom přemýšlím, tím více mi to připadá jako nějaká truc-akce. Buďto se Dobrá tak trochu urazila a pozemek prostě kraji neprodala anebo se třeba kraj snaží zakrýt svůj nedůsledný postup v minulých měsících. Čert ví, jak to je. Hlavní děj se točí kolem pana Horáka, který rozhodně nepatří k neinformovaným a neznalým věci. A hlídá si každý termín odpovědi. Anebo že by chyběl takový ten pověstný první vstřícný krok, který se dělá velmi těžko? Vyvlastňování se v tomto případě asi nedočkáme, protože jde o příliš vážnou věc. Bez cesty k zóně by se zóna těžko stavěla. Propletenec mediálních výstřelů by možná napravilo jedno sezení u piva. Zejména, když teď máme ten fotbalový svátek. Takže pánové, co tak hospůdka při zápasu s Ghanou? Vždyť i novinářům by se ulevilo.

autor: mrk
Spustit audio