VyVolení a E55

13. prosinec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Statisíce diváků prožívaly v závěru minulého týdne u svých obrazovek doslova drama. Do finále totiž vstoupil několikaměsíční maratón, ve kterém se hrálo o peníze, auto, byt a další ceny v hodnotě mnoha miliónů korun. Svého prvního vyvoleného už Česko má. Jeho následovníci už budou mnohem méně atraktivní. Dopadnou stejně jako Superstar. A proto přijdou na pořad dne nová reality show. Jaká?

0:00
/
0:00

Nedělní vrcholný večer reality show VyVolení bylo skutečně napínavé. Mě osobně nezvýšil adrenalin v krvi pohled na statisícové hlasy diváků, kteří vybírali mezi dvěma finalisty, ale pohled na konečného vítěze, Vladka. I on si bezesporu hodně oddechl poté, co se z vězení luxusní vily dostal konečně na svobodu. Daleko větší emoce ale přineslo jeho tolik vytoužené vítězství. Pláč, smích, srdce bušící ostošest, litry potu stékající po celém těle. Opravdu jsem se bála, že Vlado svou výhru neunese a na místě ho skolí srdeční zástava a nebo psychický kolaps. A jestliže máte po nedělním večeru stráveném u televize pocit, že větší nervák soutěžící a diváci ještě nezažili, jste na hodně velkém omylu.

Na tuzemské obrazovky určitě přijde další reality nášup. Pár bláznů, kteří se nechají na několik měsíců zavřít do domu, jsou proti tomu jen slabý odvar. Potápění se v bazénu se žraloky, pojídání lejna, relaxace v teráriu plném obludného hmyzu nebo chůze po laně nad rozšklebenou propastí. To je jen velmi stručný výčet úkolů, které musejí hlavní aktéři nových reality show zvládnout.

I v těchto případech jde o velké peníze. Pár takových kousků jsem na jiných evropských televizních stanicích viděla na vlastní oči a věřte, že mi přitom hrůzou vstávaly vlasy na hlavě. Jen si při tom říkám, kam až sahají hranice toho, co jsou lidé schopni udělat za peníze. Většina žen by vám určitě řekla, že by se pro peníze nikdy nestala prostitutkou. Nevím, jak vy, ale já účast v podobných reality show stavím právě na úroveň prostituce. Člověk v nich prodává své tělo za peníze, přichází o svou duši a riskuje své zdraví. Jen na rozdíl od žen na E55 podniká vše legálně a odvádí také státu daně.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.