Z centra Ostravy zmizí herny a videoterminály

3. listopad 2011
Zprávy , Zprávy

Z centra Ostravy zmizí herny a videoterminály. Město schválilo novou vyhlášku o regulaci hazardu. Dotkne se i jiných částí města, v centru je ale nejpřísnější. Obvodní radnice si slibují, že se tak sníží kriminalita. Jejich rozpočty ale celkově přijdou o desítky milionů korun z poplatků.

Zatímco některé obvody se spokojily s omezením blikajících skříní třeba v blízkosti škol, centrální Moravská Ostrava a Přívoz se jich chce zbavit úplně. Náměstek primátora Tomáš Petřík říká, že jde o dobrý krok i přesto, že obvod příjde o příjmy z jejich provozu.

„Primární je zájem občanů obvodu, o tom nebudeme polemizovat ani diskutovat. Na druhou stranu tato činnost přináší jednotlivým obvodům určité finanční prostředky a vedení obvodu musí zvážit, nakolik je vhodné a dobré tuto činnost regulovat. Ale já si osobně myslím, že pokud se tímto zákazem podaří vyřešit celou řadu sociopatologických jevů, které zvláště v této části města podle mého názoru jsou problémem, tak je to asi dobré rozhodnutí,“ dodává náměstek.

Výpadek ve výši 19 milionů korun pocítí nejvíc právě centrální obvod, který zakázal automaty plošně. Až o jeden milion přijdou Vítkovice, kde je omezení méně přísné.

"Nechceme automaty nebo videoterminály zakázat úplně, chceme to hlavně omezit na místech, jako je Mírové náměstí, okolí škol a podobně," potvrdil starosta Petr Dlabal.

Ostrava vyhlášku schválila doslova na poslední chvíli. Od nového roku totiž začne platit novela loterijního zákona a tak by majitelé heren měli právo na 3letou výpovědní lhůtu. Proto museli zastupitelé schvalování stihnout ještě letos.

Ostrava už dříve omezila provozování výherních automatů na videoterminály, ale do nedávného rozhodnutí ústavního soudu nemohla. I tak ale v centru Ostravy zůstanou kasina. Na ně jsou místní úřady stále krátké.

autoři: mik , Michal Schoffer
Spustit audio