Z černých kronik

4. srpen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

O létu se říká, že je všechno kolem nás tak trochu zpomalené. Nikam se nedovoláte, protože spousta lidí je na dovolené, pracovní výkony také nejsou zrovna ideální. Přesto existuje oblast, kterou žádná sezóna neovlivňuje, a která se stará o to, aby policie netrpěla během prázdnin nudou.

Léto je skutečně časem svérázného odpočinku. Tak proč ho nevyužít třeba k pitoresknímu loučení se starou vládou a vítání vlády nové se stejně úspěšnými tvářemi. Anebo k mučivým dilematům při ranním oblékání: kraťasy nebo kožich? Je pravdou, že vyznavači netradičních sportů, kterým se nehezky říká zloději a vandalové, žádné potíže neřeší a pracují o sto šest. Možná že letní sezóna je pro ně o to více zajímavější. Stačí letmý pohled do černých kronik.

Tak třeba ve Vítkově. Co s načatou půlnocí, řekl si neznámý majitel zapalovače, přistoupil k ledabyle parkujícímu kočárku v domě a zapálil ho. Větší škodě než za patnáct stovek zabránila majitelka vozítka. A další poučné příklady. Jistý dobrodinec se v Chlebičově cítil v areálu koupaliště poněkud opuštěný, a tak do vody pečlivě naházel popelnice i s veškerým obsahem. Další tentokrát opavský hrdina spolu se svým heverem starostlivě odmontoval z volkswagenu všechna čtyři kola a výrazně tak odlehčil nejen oběma nápravám vozidla, ale také peněžence majitele. A ještě perlička ve stylu filmů Woodyho Allena: U jednoho opavského supermarketu se obdivovateli dopravních předpisů natolik zalíbila značka vymezující parkoviště, že si ji prostě vypůjčil přímo ze země. Moc se pak divil, když ho policie polapila hned po činu. Zřejmě nepomohly ani výmluvy a schovávání značky do kapes.

Ano, lapkové, výtržníci, přátelé alkoholových derivátů, jen tak dál. Je třeba i nadále nevěřícně kroutit hlavou a dohadovat se o přísnosti vašich trestů. Jaká by to byla nuda, kdyby zmizely takové roztomilosti jako visací zámky za pět stovek, alarmy, bezpečností služby anebo hlídaná parkoviště. Za ušetřený peníz bychom si mohli koupit třeba novou podlahu do předsíně. Díky, že nás ostatní nutíte ke spořivosti. Škoda jen, že se v drtivé většině policejních svodek objevuje u výrazu pachatel slůvko "neznámý"...

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.