Žabka Kuňkalka

17. listopad 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Každému z nás se občas podaří nějaké to přeřeknutí. Může za to únava, nesoustředění nebo i holá neznalost. Máme mezi sebou mistry přebreptů i břídily, kteří novotvar vysloví jen zřídka. Občas ale může i taková chybička v projevu mile pobavit.

0:00
/
0:00

Vládní činitelé jsou velmi zaměstnaní lidé. Běhají z jedné porady na druhou, z nich si odskočí na jednání, mezitím stihnou schůzky a do toho se účastní konferencí. V jejich zaneprázdněnosti jim pak tu a tam utečou souvislosti a tu a tam se dopustí chybičky. Někdy je to na mávnutí rukou, někdy jde o pořádný trapas, jindy se z přeřeknutí či uřeknutí vyklube roztomilost. A právě to se podařilo ministrovi, který přijel na konferenci do Ostravy. Jmenuje se Milan Šimonovský a má na starosti dopravu.

Ministr přivezl optimismus a dobrou náladu. Po někdejším předsedovi vlády, který si do Ostravy několikrát odskočil slavnostně poklepat základní kámen dálnice D47, tento ministr přijel s jasným plánem a danými termíny. Pak ale mluvil s novináři a leccos z jeho dokonalé přípravy mu uteklo.

Z jeho rodného Brna a nynějšího působiště v Praze je to k polským hranicím přece jen trochu dál. Na polské večerníčky se jako dítě taky asi nedíval a polštinu zřejmě neprobíral ani ve škole. Zato v angličtině bude určitě válet. Jak jinak si vysvětlit, že polské jméno Jerzy čte jako Džerzi. Ale možná tím chtěl jen naznačit světovost projektu dálnice.

Ještě větší roztomilost se mu podařila při výčtu chráněných živočichů. Z kuňky žlutobřiché, bombina variegata, vytvořil žábu kuňkalku. No řekněte, že se vám okamžitě nevybavila milá pohádka o boudě budce, ve které přebývá Myška Hrabalka! Mně tedy ano. A i když nás politici pohádkami zásobují téměř denně, tuhle bych si po dlouhé době s chutí poslechla. Ona totiž, narozdíl od jiných v podání ministrů, skončila dobře.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.