Záhady kolem nás

6. říjen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Říká se, že jednou z typických vlastností dětí je schopnost divit se. Kroutit hlavou nad věcmi, které nás obklopují a nebát se pídit po notoricky známých detailech. Poznámka je o tom, že někdy neškodí být tak trochu dítětem. Dospělí si často ani neuvědomují, čemu všemu nerozumí. A nemusí jít pouze o politiku, hrubý domácí produkt anebo situaci v Iráku.

0:00
/
0:00

Jak to proboha funguje, řekl jsem si jako dítě při pohledu na psací stroj. Ještě teď vnímám napjatou atmosféru v obýváku, když se rodičové snažili umístit součástky do původního stavu. Dnes ve věku počítačů a internetu jsem měl možnost si psací stroj prohlédnout znova a fascinace se dostavila. Psací stroj se všemi převody je, uznejte sami, dokonalým a harmonickým důkazem lidské šikovnosti. Z jiného soudku je pátrání v koupelně. Také jste někdy dumali nad tím, jak je možné, že zubní pasta vytváří na kartáčku červené proužky? Když je uvnitř hmota natlačená tak nějak halabala? Jak to v tubě vzniká? Jeden můj kamarád zubní pastu dokonce vypreparoval, ale i po úklidu umývadla nepřišel vůbec na nic.

Nepochopitelný je také už zmiňovaný počítač. Ať říká kdo chce co chce, myslím si, že drtivá většina počítačově gramotných nechápe, jak je možné, že počítač píše, kopíruje, hraje a brouzdá po internetu. Dvojnásobně to platí u mobilních telefonů. Ty jsou totiž ještě bez drátů, takže to je úplný konec.

Nejsou to jen nicotné chlapské řeči odtažené od reálného života. Člověk by se podle mého názoru měl divit i těm obyčejným všednostem. Je to jistý důkaz chuti do života a schopnosti něco vědět. Detail, který vám možná pomůže překonat sám sebe ve smutnějších chvílích. Taky vám umožní zažít ten drobný a neopakovatelný pocit mít z něčeho radost.

Mimochodem, malým testem je následující úkol. Zeptejte se svých známých, jaký je princip točitého schodiště. Všichni to vědí, ale jen málokdo najde vhodná slova. Omezí se v 99 procentech na rotování pravé či levé ruky. Zkuste to, je to docela legrace...

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.