Záložní zdroje

2. listopad 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Tisíce Ostravanů se v neděli večer ocitly bez telefonního spojení poté, co v Mariánských Horách vyhořela ústředna Českého telekomu. Tato zdánlivá "maličkost" však pro někoho mohla či může mít nedozírné následky.

0:00
/
0:00

Telefonní spojení člověk ještě před sto lety k životu nutně nepotřeboval. Stejně jako mnohé jiné vymoženosti moderní doby. V současnosti je bere jako samozřejmost, důsledky výpadku si ovšem neuvědomí do chvíle, než nastane.

Potřebujete sanitku? Stačí zvednout sluchátko a zavolat. Pokud ovšem linky fungují. V dané chvíli vám nepomůže ani nedaleká budka, pokud ale o její existenci vůbec máme tušení či nějaká v okolí je. Naštěstí jsou tady ještě jiné varianty - mobilní operátoři či soused s autem.

A nebo jiný příklad: Firma, která potřebuje obchodovat, domlouvat schůzky, komunikovat. Jediný den bez telefonního spojení může znamenat i miliardové ztráty. Pokud nemá vymyšlenu "krizovou" variantu a spojení s okolním světem si nezajistí jinou cestou.

A do třetice: Každé ráno vám v našem vysílání nabízíme rozhovory s meteorology, soutěže a rubriky, které na telefonním spojení stojí...

Tolik jsme si zvykli na vymoženosti moderní doby, že při jejich selhání nevíme, co dělat, jak se bez nich obejít. Asi nejvýrazněji pociťuje mnohý z nás bezmoc při výpadku elektřiny. Nejen, že si nepustím televizi či rádio, ale třeba si ani neuvařím a nezatopím. Svíčky jsou v domácnostech spíše už jen jako dekorace či pro zpříjemnění některého z večerů. Na záložní zdroje se moc nemyslí. K jejich použití by v ideálním případě totiž vůbec nemělo dojít, a tak jen zvedají náklady. Nicméně - jak se čas od času ukazuje, svůj smysl mají.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.