Záplavy ovlivnily také víkendovou kulturní nabídku

22. květen 2010

Pořadatelé kulturních akcí měli před víkendem vrásky na čele. Mnohdy až do poslední chvíle nevěděli, zda dlouho plánovanou a připravovanou akci uskutečnit či nikoli. Většinu kulturních akcí záplavy nakonec výrazněji neovlivnily. Pořadatelé ale v některých případech měnili místo konání, případně program omezili. Ve Frýdku-Místku se ale neuskuteční na dnešek plánovaná Bambiriáda.

V Karviné, která patří mezi povodněmi nejpostiženější místa, už včera začal 15. ročník mezinárodního festivalu - s příznačným názvem - Ostrovy hudby. Na koncertech, které budou probíhat až do neděle, se představí bezmála 300 mladých zpěváků a muzikantů.

„I když z důvodu povodní byl osud festivalu v sázce, hosté z Německa, Polska i z Česka přijeli a můžeme festival uskutečnit,“ řekla spoluorganizátorka přehlídky Eva Seinerová.

V menším rozsahu pak kvůli povodním proběhne festival Poodří Františka Lýska. Organizátoři zrušili dnešní dopolední akci ve Staré vsi nad Ondřejnicí s názvem „Jízda kole obila" a odpolední hudební program přesunuli ze staroveského zámku do místní sportovní haly.

„Řeka Ondřejnice napáchala škody přímo v obci. Byly strženy některé cesty a tím pádem bylo také jednoznačně rozhodnuto, že Jízda kole obila se konat nebude,“ vysvětlila organizátorka festivalu Eliška Krejčíčková.

Velká voda pak zcela překazila letošní Bambiriádu ve Frýdku-Místku. Přehlídka kulturních, zájmových a sportovních činností pro děti a mládež se měla uskutečnit dnes v sadech B. Smetany u řeky Ostravice. Areál Sokolík ale skončil pod vodou, která zaplavila hřiště i prostor lanového centra a půda je tam dosud značně promáčená. Lidé ale o akci nepřijdou - organizátoři ji přesunuli na příští týden.

autoři: tif , Michal Schoffer , Jiří Slavičínský
Spustit audio

Více z pořadu