Zchátralý obchodní dům Ostravica-Textilia v Ostravě je připravený na velké opravy

18. leden 2021

Kdysi slavný obchodní dům Ostravica-Textilia v ostravském centru je blíže klíčové opravě. Potvrdil to majitel komplexu budov Daniel Zeman, který bude v tomto týdnu žádat úřady o územní rozhodnutí. Se stavbou chce začít ještě letos.

Bývalá Ostravice dlouhodobě chátrá a v minulosti už selhalo několik pokusů o její opravu. Náklady na rekonstrukci půjdou do desítek milionů korun. Pak tam má být zázemí pro kulturu. Třeba nahrávací studio, střižny anebo fotoateliéry.

„Tohle místo nebudeme nijak zvlášť přeměňovat. Stojíme v domě architektky Fromerové, to je ten prostřední dům se schodištěm, který budeme měnit v zásadě jen pietně,“ říká majitel objektu. „Mám takovou ambici, aby po 70 letech – když stojíte na tomhle místě u schodiště, bylo vidět nebe, že se otevře ten strop. Na to jsme získali svolení,“ dodává.

Čtěte také

Přípravy rekonstrukce podle Zemana nijak nenarušil ani zánik kulturního centra Cooltour, které tam po opravách mělo sídlit.

Současně se pracuje také na přestavbě sousední budovy bývalé živnostenské banky, která na Ostravici navazuje. Ta je v majetku podnikatele Michalise Dzikose. Stále platí, že z ní chce v budoucnu udělat hotel.

„Půjde o kombinaci hotelu a rezidenčního bydlení. Plus k tomu domu vznikne dostavba,“ říká Dzikosův mediální zástupce Jindřich Vaněk. Stavební práce by podle něj mohly začít v horizontu dvou let.

Obchodní dům fungoval od roku 1930 a patříval mezi nejluxusnější v republice. V roce 2000 se ale v domě při nepovolené rekonstrukci zřítily stropy, a od té doby chátrá. V té době ho vlastnil opavský podnikatel Kamil Kolek. V roce 2007 získala historické objekty firma Amádeus Real, která z nich chtěla udělat součást polyfunkčního obchodního komplexu. Po sporech s obvodem a městem však budovy prodala. Žádnému z majitelů se nepodařilo vrátit domu původní slávu.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související