Zdánlivé maličkosti

13. duben 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pokud byste hledali nějakou typicky českou vlastnost, určitě narazíte na závist anebo nízké sebevědomí. Stejně tak se ale setkáte s pojmy jako "šikovné ruce" anebo "vynalézavost". Právě proto je i mezi obyčejnými smrtelníky celá řada autorů zlepšovacích návrhů a dobrých nápadů. Kdysi byli v područí politické agitace. Dnes zůstalo - v uvozovkách - jen u těch nápadů.

0:00
/
0:00

Bývali to hrdinové. Ze dne na den se stávali ideovými předáky a jejich jména zdobila nejednu tabuli cti. To sice už dávno neplatí, ale základ naštěstí zůstal. Snad jen s tou výjimkou, že v novinách se už mnoho nedozvíte. Stále jsou ve výrobních halách dělníci schopní vymyslet zdánlivou maličkost, která uspoří neuvěřitelné statisíce. Stále jsou ve firmách lidé, kteří myslí na to, co dělají. A jak to dělají...

Dnes odpoledne vám ve vysílání nabídneme konkrétní příběh pana Nováka, který pracuje v Opavě. Vymyslel "dvojité ofoukávání zápustek", což sice zní jako z jiného světa, ale 450 tisíc za rok díky tomu zůstane ve firemní kase. No a půl miliónu, to už je docela kulatá sumička, která za to dvojité cosi rozhodně stojí. A sama firma slibuje, že bude-li úspora skutečně taková, ne-li ještě vyšší, sáhne do své velké peněženky a dobrý nápad náležitě ocení. Ono se jí to totiž zatraceně rychle vrátí.

Manažeři sice plánují mezinárodní obchodní taktiky, fúze střídá fúzi, jednu konferenci následuje druhá, ale ono se dá zabrat i opačným směrem. Jistý systém nazvaný Kaizen k nám proniká až z dalekého Japonska a není ničím jiným, než snahou zlepšovat výrobu za minimální peníze. Světe div se, ale stačí prý sledovat, kudy dělník během směny chodí a kolik kroků zbytečně udělá. Nebo proč přelévá jednu nádobu do druhé a pak do třetí, když tu druhou může vlastně vynechat. Dnes v roce 2005 zjišťujeme, kolik miliónů nám utíká mezi prsty tak primitivními cestami...

Je moc dobře, že v době poznamenané skepsí existují lidé s chutí a vůlí něco vylepšit. Jenom jim nedávejme žádné budovatelské nálepky, protože to by šikovné hlavy, tak jak praví seznam typicky českých vlastností, znova zařadilo mezi nevyčnívající dav. Dříve nebo později.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.