Ze zastupitelstva

9. květen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V dnešní poznámce se vrátíme k informaci, kterou jste mohli slyšet v našem vysílání. Jde o chybu, ke které došlo po jednání opavského zastupitelstva, což bude mít i policejní dohru. Poznámka je o tom, jak málo stačí k politické šarvátce.

0:00
/
0:00

Jednání zastupitelstva je na první pohled nudnou přehlídkou nudných lidí, kteří se rozhodli všemu rozumět. Už na pohled druhý zjistíte, jak některým politikům tato hra příliš nejde. A pohled třetí, to je tragikomická zastupitelská legrace. Například teď v dubnu v Opavě, kdy se hlasovalo o jednom domě ve velmi zajímavé památkové zóně. Zastupitelé zvedli ruku pro odročení tohoto bodu na příště, ale v zápise se objevilo, že ho prodali. Taková malá slezská záhada.

Nikdo si toho nevšiml a úřední kolos zahájil svou rutinní cestu od razítka k razítku. Prý už byl na světě i plán prodeje včetně návrhu na obálkový systém, když tu - ejhle - opět zazněl hlas stále známějšího opavského rebela - zastupitele Petra Škarohlída. Jeho hlas zazněl na policejní služebně, kde podal trestní oznámení na primátora Opavy a pro jistotu i na jeho náměstka. Hovořil o zfalšování usnesení, záměru manipulovat s prodejem lukrativních domů a dalších podivnostech. V tu dobu bylo na opavské radnici všechno vzhůru nohama a hledal se viník. Našel se v nebohé paní či slečně zapisovatelce, která údajně ve zmatku opsala něco jiného z něčeho jiného a opačné usnesení bylo na světě. Okamžitě se rozesílaly opravy a ujištění, že platí, co platí a nikdy neplatilo nic, co by platnost zneplatnilo. Je to skutečně zvláštní, jak může síto zákonů, jednacích řádů, komisí a podpisů nabourat jedno přehlédnutí zapisovatelky. Poučení pro příště, i když kdo ví. Pan Škarohlíd už má v trestních oznámeních na primátora praxi, jen vzpomeňme na kauzu Slezské divadlo. Možná by si oba páni měli zajít někam na pivo.

autor: mrk
Spustit audio