Ženy v politice

4. srpen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Město Hlučín má novou místostarostku. Na tom by nebylo možná nic až tak divného, kdyby se do této vysoké funkce nedostala žena až po více než padesáti letech.

0:00
/
0:00

Obecně či celkově je žen v politice málo. Stačí se jen podívat na seznamy jmen politiků působících na jednotlivých radnicích. Žen tam moc nenajdete. Přitom já osobně - alespoň z pohledu redaktora - mám se starostkami či místostarostkami mnohem lepší zkušenosti než se starosty a místostarosty. Racionálně vám ale nezdůvodním, proč se mi s nimi vždy lépe komunikovalo. Možná ale i proto, že mají trochu jiný pohled na věc než muži.

Opustíme-li radnice a nahlédneme do sněmovny, je situace ještě horší. Tam je rozdíl v počtu snad ještě propastnější a pokud jde o rozdělení nejrůznějších funkcí, to aby ženu jeden pohledal. Přitom si vůbec nemyslím, že by ženy šéfování poslaneckým klubům, výborům nebo některému z ministerstvev zvládaly hůře než muži.

Nechci, aby ženy v politice převládly tak, jako teď převládají muži, ale přeci jen by mohl být tento poměr vyrovnanější. A ať mi nikdo neříká, že jsou ženy málo průbojné. Možná se tam ale nehrnou i proto, že jsou dost chytré na to, aby ztrácely ve sněmovně čas. Při pohledu na stávající dění se totiž nemůžu ubránit dojmu, že valnou část z oněch 200 poslaneckých křesel opět obsadili burani neschopní jakékoliv domluvy. A kdyby nic jiného, bylo by aspoň na co koukat, což se při pohledu na naše stávající špičky zrovna říct nedá.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.