Získá titul?

14. květen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už zítra se odehraje závěrečné kolo letošního ročníku Gambrinus ligy a Baník Ostrava má stále ještě naději na titul. Alespoň teoretickou, protože za vedoucí Spartou zaostává stále jen o skóre. Získá tedy Baník titul nebo ne?


0:00
/
0:00

I když o mistrovskou korunu hrají ještě Sparta, Baník a Jablonec, tak rozhodující slovo v bitvě o titul budou mít Teplice. Tedy pokud pomineme rozdíl ve skóre mezi Spartou a Baníkem. Zní to možná jako fantasmagorie, uznávám. Ale čísla hovoří jasně. Pokud totiž tepličtí ještě touží po tom, zahrát si příští rok evropské poháry, mělo by být jejich zájmem na Letné prohrát. Kdyby totiž žlutomodří na Spartě uspěli, mohli by si paradoxně fatálně uškodit. Ani v případě výhry by se totiž svěřenci trenéra Plíška nedostali nejspíš na třetí místo. To by musel o titul bojující Jablonec prohrát doma s Českými Budějovicemi, což je hodně utopická představa. Ale zpět k Teplicím. Pro ně už i pouhá remíza v zítřejším duelu znamená velké riziko, protože pokud by Baník nevyhrál v Příbrami, mohl by se mistrem stát Jablonec, což je pro teplické nejhorší varianta. Jestliže si totiž hoši ze Stínadel chtějí zahrát příští rok alespoň kvalifikaci o Evropskou ligu, tak jediná reálná varianta je přes vítězství Jablonce ve finále Odrášovka Cupu nad Plzní. Potom by šli tepličtí do zmíněné soutěže i ze čtvrtého místa v lize. V případě, že by ale titul získal Jablonec, měli by účast v pohárové Evropě dopředu jistou Západočeši bez ohledu na to, jak by finálový zápas tuzemského poháru dopadl. I proto si troufám tvrdit, že se tepličtí budou držet příslovečného hesla o vrabci v hrsti, i když ani jeho nemají zdaleka jistého. Takže má odpověď na původní otázku zní NE. Baník titul nezíská. Tedy za předpokladu, že Teplicím nepůjde o jinou trofej, a to s názvem fair play.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.