Znovuobjevený kostel

11. září 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ekologové z Hnutí Duha Jeseníky získali zchátralý gotický kostel z 15. století v zaniklé obci Pelhřimovy na Osoblažsku. Zničenou památku chtějí opravit a vytvořit z ní centrum alternativní kultury.

0:00
/
0:00

Kostel svatého Jiří v Pelhřimovech má velmi pohnutou historii. Obec Pelhřimovy už na mapě nenajdete. Je dávno zaniklá. Dlužno dodat, že násilně. Ležela mezi Městem Albrechtice a Slezskými Rudolticemi hned u polské hranice. A to jí bylo osudné. Polsko bylo v 50. letech považováno za rizikového souseda a tak Pelhřimovy armáda srovnala se zemí. Z obce zbyl jen kostel a dvě chalupy. Asi nemusím připomínat, že vztah k církvi a památkám nebyl tehdy dvakrát ideální a tak byl kostel svatého Jiří ponechán svému osudu. Za padesát let se stala z historického objektu ruina. Zub času a náletové dřeviny udělaly své a už to vypadalo, že kostel spadne. Před několika roky ho znovu objevili členové Hnutí Duha Jeseníky a vznikl nápad kostel zachránit. Vrátit mu původní podobu a přeměnit ho na místo setkání, pořádání výstav, koncertů a ekologických táborů. Katolická církev souhlasila. V oblasti žije málo lidí a k bohoslužbám už památka dávno neslouží. A tak církev ekologům kostel darovala. Ještě letos by mohl mít objekt novou střechu, což je pro záchranu prioritní. Odborné práce ekologové sami udělat nemohou a tudíž je nutné zaplatit materiál a firmu. Chce to nějakých 500 tisíc korun. Hodně bych se přimlouval, aby se peníze na ministerstvu kultury našly. Třeba proto, že historických staveb z 15. století už v Moravskoslezském kraji příliš není.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.