Žralok nebo chobotnice?

9. prosinec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Vaše jistota v realitách - takovým pompézním heslem ještě i dnes láká zákazníky na svých internetových stránkách ostravská realitní společnost Rekin. Má vážné finanční problémy a klienti na ni podávají trestní oznámení. Uvěřili slibům namísto faktům. Přitom stačilo tak málo.

0:00
/
0:00

Práce v médiích mě naučila jednomu pravidlu-všechny informace ověřuji. Užívám jej i v běžném životě, a tak tu a tam podvodníka odhalím ještě dříve, než mě stačí okrást. Nechápavě přitom kroutím hlavou nad srdceryvnými případy, ve kterých hlavní roli nehraje ani tak vychytralost podvodníků, ale spíše lidská naivita.

Není mi jasné, proč někdo záměrně opomíjí celou řadu nástrojů, které pomohou odhalit, zda jde o seriózní firmu či podvodníky bažící po cizím majetku. Jedním z takových nástrojů je i Obchodní rejstřík. Dostupný je na internetu a ovládat jej může i osmileté dítě. Pro získání potřebných údajů stačí málo: název firmy či jméno příslušné osoby.

To byste koukali, kolik zajímavostí taková databáze ukrývá! Dozvíte se v ní nejen, kdy firma vznikla, kdo je jejím majitelem, kde sídlilo, kdo do ní majetkově vstoupil a posléze odešel, ale i to, zda náhodou není v likvidaci. Když pro změnu zadáte jméno hledané osoby, můžete se dozvědět, kde všude figuruje, kolik dalších firem už vlastní, které přivedla k bankrotu a zda si nezaložila nové.

Stejné je to v případě realitní firmy REKIN a její jednatelky Silvie Pešátové. Poškození klienti se brání slovy: ...že nevěděli... Věděl to ale Obchodní rejstřík. Realitku Rekin dává do souvislosti se společnostmi Superfinance, Rekin realitní či Rekin dražební. Všechny mají téměř minimální vklad a stále stejného vlastníka. Společnice paní Pešátové - Vladimíra Ščurová - má také vazby na další firmy, včetně jednoho bytového družstva v Ostravě-Zábřehu. A všechny mají nějaký vztah k realitám.

A tak bychom při našem internetovém pátrání mohli pokračovat dále. Z malého pavouka, kterého jsem si nakreslila, se rázem stává chobotnice s dlouhými chapadly končícími bůhvíkde. A to je pro investování peněz přinejmenším hodně podezřelé.

Z mých zkušeností a tohoto příkladu vyplývá jedna praktická rada: až budete chtít někdy prodat či koupit byt, dům nebo pozemek, až budete chtít investovat své těžce vydělané peníze, buďte aspoň trochu nedůvěřiví! Vezměte si třeba blok a tužku a projděte si internetovou databázi. A když vám ani poté z vašeho načmáraného pavouka nevyroste spletitá obluda či zubatý žralok, máte opět o něco větší šanci, že o své peníze či majetek nepřijdete. Ale stoprocentně ji mít nebudete nikdy!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.