Bábovka ‚Dvacet šestka‘

Název receptu paní Pavly z Ostravy-Zábřehu je odvozen od množství dvou hlavních surovin. Mouky a cukru na tuto bábovku potřebujete shodně 26 dkg. Bábovka podle tohoto receptu se v rodině paní Pavly dědí už 4 generace.

Suroviny:
- 260 g polohrubé mouky
- 260 g moučkového cukru
- 4 vejce (z bílků ušleháme sníh)
- 1,5 dl vlažné vody
- 1,5 dl oleje
- 3/4 prášku do pečiva
- 50 až 80 g kokosu nebo ořechů, oříšků, kakaa, strouhané čokolády (podle toho, co má kdo rád)

Postup:
1. Moučkový cukr utřeme se žloutky.
2. Přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vodu, olej.
3. Do těsta vmícháme kokos (nebo ořechy, oříšky, kakao, strouhanou čokoládu) – podle toho, jakou chceme bábovku mít.
4. Nakonec opatrně vmícháme sníh ze 4 bílků.
5. Pečeme na 170 °C asi 40 minut.

Paní Pavla píše, že doma jedí tuto bábovku k čaji nebo kávě a vždy rychle zmizí. A dodává, že stejné těsto je možné použít na korpus při výrobě dortů.

Děkujeme za recept, paní Pavle posíláme dárek – tričko Ostravské rozhlasové rodinky a jako bonus za fotky i pěkné CD.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.