Bezpečnost dopravy

24. únor 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Rozhlas, televize i tisk neustále informují o dalších a dalších dopravních nehodách, ať už na silnicích, ve vzduchu anebo v poslední době také často na železnicích. Který způsob dopravy člověka z místa na místo je asi nejbezpečnější?

0:00
/
0:00

Nedávno jsem se stal ve vlaku svědkem debaty dvou starších pánů na téma bezpečnost dopravy. Docela rozhořčeně navzájem vyslovili nedůvěru vlakové dopravě, můžou za to pravděpodobně dvě nehody vlaků v krátkém časovém úseku - srážka v Paskově na Frýdeckomístecku a nedávná srážka vlaku s autobusem na Slovensku. Hned pak do toho zahrnuli náraz vlaku do mostu ve Studénce a měli jasno. Jenže zase tak snadné to není. Bezpečnost dopravy je dnes věcí velmi aktuální. Dědečkové by nám potvrdili, že oni kdysi nejraději chodili všude pěšky. Což o to, procházka na čerstvém vzduchu není k zahození, ale pěší chůze v dnešním provozu je opravdu velmi riskantní. Své o tom vědí i milovníci jízdních kol, protože vyjížďka po frekventované silnici je skutečným adrenalinovým zážitkem. Zastánce městské hromadné dopravy zase zamrazí při vzpomínce na srážku tramvají na jednokolejce v Ostravě. Policejní statistiky dopravní nehodovosti automobilů jsou také docela nelichotivé, silnice jsou v naší zemi auty několikanásobně přetíženy. Někteří lidé mají pro změnu strach z létání, jejich největším problémem často bývá pocit naprosté bezmoci v případě problému, z letadla totiž člověk jen tak nevystoupí. Když se ale všechno shrne dohromady, tak i přes poslední neblahé události na kolejích z toho železniční doprava, co se bezpečnosti týká, vychází nejlépe. Zoufalec by mohl podotknout, že nejlepším řešením by bylo - necestovat a neriskovat. Jenže, kdo nic nedělá, sice nic nepokazí, ale zároveň ničeho nedosáhne. Za většinou dopravních problémů a neštěstí stojí člověk - možná bude stačit trochu více předvídavosti, ohleduplnosti, zodpovědnosti a snad i dobré nálady.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.