Blaše (jablunkovské bramboráky)
Recept na bramborové placky alias blaše nám poslal pan Jan Tománek z Karviné-Ráje. Recept, který nám poslal, má od své babičky, jak nám napsal v dopise.
Moje babička je vaší věrnou posluchačkou a za svůj recept už má i vaše tričko, ale odmítá můj návrh, ať vám pošle i ten, podle kterého se dají udělat bramborové placky, na Jablunkovsku nazývané blaše. Jsou úžasné. Jednou nám je udělala, když jsme u ní byli jako děti na prázdninách a od té doby je chtělo pravidelně všech jejích 5 vnoučat. Dnes už jsme dospělí, máme vlastní děti a i ty se na babiččiny placky moc těší. Původně ale toto jídlo dělávala babiččina maminka svým dětem po válce, kdy nebylo moc peněz, ale na vesnici bylo brambor vždycky dost.
Suroviny:
- nastrouhané syrové brambory
- vejce
- sůl
- hladká mouka
Na realizaci je zapotřebí litinové plotničky na plynový sporák!
Postup:
Všechny suroviny smícháme a na suchou plotničku vždy rozetřeme trochu směsi a opečeme z obou stran do světle hněda. Na talíři pak placku omastíme vyškvařeným máslem a pocukrujeme. Taky můžete placku natřít ušlehanou smetanou smíchanou se zakysanou smetanou a opět pocukrovat. A třetí varianta je slaná – placku potřete vyškvařeným bůčkem a přidáte škvarky.
Děkujeme panu Janovi za recept a posíláme mu tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.