Bramborová omáčka

Recept, který nám pro Ostravskou rozhlasovou rodinku poslala paní Růžena z Ostravy-Hrabůvky, je na bramborovou omáčku, kterou – jak píše – vařila stařenka na jižní Moravě. A paní Růžena ji vaří dodnes.

Suroviny:
- cibule
- brambory
- nové koření
- bobkový list
- pepř
- majoránka
- smetana
- sůl
- citron

Postup:
Na zpěněnou cibulku nasypeme potřebné množství brambor nakrájených na kostky, zalijeme vodou a vaříme spolu s novým kořením, bobkovým listem a celým pepřem. Paní Růženka ještě oproti původnímu receptu přidává masox. Před dovařením přidáme majoránku, zaklechtáme smetanou a dochutíme solí, pepřem a citronem.

Podáváme s vařeným vejcem, nebo párkem.

Paní Růžence posíláme odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.