Černá čočka s mrkví, cibulí a volským okem

Recept Ostravské rozhlasové rodinky nám poslal pan Čestmír Ramík z Ostravy-Radvanic. Je to recept na černou čočku s mrkví, cibulí a volským okem.

Suroviny:
- černá čočka (balení 300 g)
- 2 ks velké mrkve
- cibule dle chuti (např. 2 středně velké)
- vejce (na každou porci jedno)
- máslo (kousek na restování a na volská oka)
- slunečnicový olej (trocha na restování k máslu)
- sůl
- čubrica (nebo jiné koření) na dochucení čočky
- pepř a polévkové tekuté koření na dochucení

Postup:
Uvaříme propranou černou čočku (hotová je za 25-30minut). Vody dáme jen tolik, aby na konci vaření byla všechna odpařena a zbyla nám jen čočka bez vody. Čočku si během vaření ochutíme kořením podle svých chutí – pan Čestmír dává čubricu, pepř, sůl a magi. A jen doplníme, že čubrica je oblíbené koření balkánské kuchyně a je k dostání i u nás.

Na pánev si dáme trochu másla a trochu oleje, na kterém orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli. K ní po zesklovatění přidáme mrkev nastrouhanou na struhadle. Chvíli restujeme, pak přidáme vodu a podusíme do měkka. Zbývá jen dochutit solí a pepřem dle chuti.

Na pánvi si osmažíme vejce, coby volské oko a je hotovo. Zbývá už jen naservírovat na talíře.

Černá čočka s mrkví, cibulí a volským okem

Panu Čestmírovi z Ostravy-Radvanic děkujeme, má u nás odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky a pěknou knížku.

A pro vás ostatní připomínáme adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.