Chaloupky jako přes kopírák. Tradiční lidová architektura na Bruntálsku

18. srpen 2015

Má nízké stropy, černou kuchyni a pec a taky typické uspořádání obytné a hospodářské části. Roubenou chalupu typickou pro oblast Jeseníků najdete v Malé Morávce na Bruntálsku. Vesnická památková zóna jich chrání několik desítek.

Jedna druhé se podobají jako vejce vejci a v osvědčené podobě je předkové stavěli po dlouhé generace. Řeč je o chalupách, které v početném zastoupení najdete třeba v Malé Morávce na Bruntálsku. Zdejší vesnická památková zóna je vzácně dochovanou ukázkou typické lidové architektury takzvaného sudetoněmeckého jesenického typu.

„Stojíme před jednou z chalup, ale můžeme říct, že je to opravdu jenom zástupce té místní výstavby lidové architektury, která – když si stoupneme před kteroukoli z těch chalup, tak zjistíme, že ony jsou jakoby přes kopírák. Uprostřed jsou dveře, kterými kdybychom prošli, tak středovou chodbou se dostaneme na dvorek. Kdybychom šli do pravé části chalupy, ocitneme se v obytné části. A pokud vstoupíme do levých dveří, dostaneme se do chlévů nebo hospodářské části,“ říká historik bruntálského muzea Igor Hornišer.

V Malé Morávce je takovýchto stavení celá řada, jsou jich desítky. „Je to 56 chalup a jsme rádi samozřejmě za to prostředí, které tady máme. Jsme si toho vědomi a snažíme se podle toho žít a chovat. Navíc nám k tomu pomáhají organizace jako Chráněná krajinná oblast Jeseníky, která řeší krajinotvorný ráz, a dále tady máme existenci vesnické památkové zóny,“ doplňuje starosta obce Ondřej Holub.

Čtěte také

A vesnická památková zóna v Malé Morávce letos v září oslaví 20 let.

Vydejte se na prohlídku jednoho takového stavení – společně se starostou obce Ondřejem Holubem a historikem Igorem Hornišerem. Dozvíte se, proč se kuchyni říká černá kuchyň, nahlédneme do světnice a dozvíte se spoustu dalších zajímavostí. Záznam magazínu Křížem krajem poslouchejte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Vesnický dům
Spustit audio