Chlebová polévka
Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslal pan Josef z Havířova. Píše, že už jeho babička vařila chlebovou polévku a tato tradice se u nich v rodině udržela dodnes.
Vždy, když zbylo několik krajíčků staršího chleba, tak z nich babička od pana Josefa udělala buď topinky, nebo právě chlebovou polévku. Na tu se pan Josef těšil nejvíc a chutná mu dodnes.
Suroviny:
- asi 4 až 5 krajíčků staršího chleba
- 3 vajíčka
- sádlo
- cibule
- zelená petrželka
- mletá paprika
- sůl
- stroužek česneku
Postup:
- Chleba nakrájíme na menší kousky a společně s nakrájenou cibulí a petrželkou je na sádle osmažíme. Sádlem moc nešetřete, polévce prý jen prospěje, když je ho víc.
- Poté zalijeme litrem a půl vody, osolíme, přidáme trochu papriky, česnek a povaříme.
- Pak přidáme rozšlehaná vejce a rozmícháme je ve vařící polévce a případně dochutíme solí, nebo kořením.
- Samozřejmě je možné přidat do polévky i kostku bujónu, ale pan Josef to nedělá - prý mu tato chlebová polévka chutná více bez něj.
Panu Josefovi děkujeme a posíláme mu tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.