Chlebová polévka
Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslal pan Josef z Havířova. Píše, že už jeho babička vařila chlebovou polévku a tato tradice se u nich v rodině udržela dodnes.
Vždy, když zbylo několik krajíčků staršího chleba, tak z nich babička od pana Josefa udělala buď topinky, nebo právě chlebovou polévku. Na tu se pan Josef těšil nejvíc a chutná mu dodnes.
Suroviny:
- asi 4 až 5 krajíčků staršího chleba
- 3 vajíčka
- sádlo
- cibule
- zelená petrželka
- mletá paprika
- sůl
- stroužek česneku
Postup:
- Chleba nakrájíme na menší kousky a společně s nakrájenou cibulí a petrželkou je na sádle osmažíme. Sádlem moc nešetřete, polévce prý jen prospěje, když je ho víc.
- Poté zalijeme litrem a půl vody, osolíme, přidáme trochu papriky, česnek a povaříme.
- Pak přidáme rozšlehaná vejce a rozmícháme je ve vařící polévce a případně dochutíme solí, nebo kořením.
- Samozřejmě je možné přidat do polévky i kostku bujónu, ale pan Josef to nedělá - prý mu tato chlebová polévka chutná více bez něj.
Panu Josefovi děkujeme a posíláme mu tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka