Chlebová polévka
Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslal pan Josef z Havířova. Píše, že už jeho babička vařila chlebovou polévku a tato tradice se u nich v rodině udržela dodnes.
Vždy, když zbylo několik krajíčků staršího chleba, tak z nich babička od pana Josefa udělala buď topinky, nebo právě chlebovou polévku. Na tu se pan Josef těšil nejvíc a chutná mu dodnes.
Suroviny:
- asi 4 až 5 krajíčků staršího chleba
- 3 vajíčka
- sádlo
- cibule
- zelená petrželka
- mletá paprika
- sůl
- stroužek česneku
Postup:
- Chleba nakrájíme na menší kousky a společně s nakrájenou cibulí a petrželkou je na sádle osmažíme. Sádlem moc nešetřete, polévce prý jen prospěje, když je ho víc.
- Poté zalijeme litrem a půl vody, osolíme, přidáme trochu papriky, česnek a povaříme.
- Pak přidáme rozšlehaná vejce a rozmícháme je ve vařící polévce a případně dochutíme solí, nebo kořením.
- Samozřejmě je možné přidat do polévky i kostku bujónu, ale pan Josef to nedělá - prý mu tato chlebová polévka chutná více bez něj.
Panu Josefovi děkujeme a posíláme mu tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.