Chlebová polévka

Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslal pan Josef z Havířova. Píše, že už jeho babička vařila chlebovou polévku a tato tradice se u nich v rodině udržela dodnes.

Vždy, když zbylo několik krajíčků staršího chleba, tak z nich babička od pana Josefa udělala buď topinky, nebo právě chlebovou polévku. Na tu se pan Josef těšil nejvíc a chutná mu dodnes.

 

Suroviny:

- asi 4 až 5 krajíčků staršího chleba
- 3 vajíčka
- sádlo
- cibule
- zelená petrželka
- mletá paprika
- sůl
- stroužek česneku

Postup:

  1. Chleba nakrájíme na menší kousky a společně s nakrájenou cibulí a petrželkou je na sádle osmažíme. Sádlem moc nešetřete, polévce prý jen prospěje, když je ho víc.
  2. Poté zalijeme litrem a půl vody, osolíme, přidáme trochu papriky, česnek a povaříme.
  3. Pak přidáme rozšlehaná vejce a rozmícháme je ve vařící polévce a případně dochutíme solí, nebo kořením.
  4. Samozřejmě je možné přidat do polévky i kostku bujónu, ale pan Josef to nedělá - prý mu tato chlebová polévka chutná více bez něj.

 

Panu Josefovi děkujeme a posíláme mu tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.