Co s tím?

8. srpen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ženy vydělávají v Evropské unii v průměru o 15 procent méně než muži. K tomu přidejme dobře známý fakt, že v řídících funkcích je žen stále nedostatek, a už jsme jen krůček ke spekulacím, zda to je nebo není diskriminace. Co s tím?

0:00
/
0:00

V této souvislosti mě velmi zaujala citace evropského komisaře pro rovné příležitosti Vladimíra Špidly. Nahlas zauvažoval, že by možná bylo dobrým řešením vzít do ruky malý bičík. A tím bičíkem mrskat přes prsty firmy, kde není ve vedení aspoň polovina žen. Pochopitelně, že v případě pana Špidly jsem slovo bičík použil jako velkou nadsázku. Spíše by to byla jakási úřední sankce anebo ještě lépe - pravidlo nepřidělovat veřejné zakázky hříšným mužským podnikům. I když tomu rozumím, předem varuji před čímkoliv, co se snaží byrokraticky zasahovat do něčeho tak citlivého, jako jsou mezilidské vztahy a společenské povědomí. Jen si takovou pozitivní diskriminaci představte a zjistíte, že je to přes veškerý dobrý úmysl absurdní. Ano, žen je třeba, ženy v managementu chybějí a je to znát, ale sankce? To snad ne. Přece nelze pomáhat nějaké sociální skupině tím, že budu ostatním mávat nad hlavou postihy. To bychom pak mohli trestat praváky kvůli levákům anebo plešaté kvůli vlasatým. Je historicky mnohem lépe vyzkoušena úplně opačná varianta. Chci-li pomoci levákům, nepoškodím praváky, ale levákům opravdu pomohu. Chci-li mít ženy v představenstvu, tak je musím najít a dát jim šanci a vhodné podmínky. Není to v nařízeních z Bruselu, ale v lidech, a to se všemi peripetiemi, které s tím souvisí. Všední život holt žádná komise nenaplánuje.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.