Cuketová bábovka
Je právě období růstu cuket a tak si dovoluji poslat recept na výbornou cuketovou bábovku, píše do naší Ostravské rozhlasové rodinky paní Anna Niedobová z Bukovce. Paní Anička bábovku peče každoročně a zrovna, když vyráběla tu poslední, rozhodla se podělit se s receptem i s posluchači. Je prý starý nejméně 30 let a snadný na přípravu.
Suroviny:
- 3 vejce
- 2 sklenice mletého cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 sklenice oleje
- 2 sklenice nastrouhané cukety
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička jedlé sody
- 2 prášky do pečiva
- 3 sklenice polohrubé mouky
Postup:
Vajíčka s oběma cukry mírně vyšleháme metličkou, přidáme olej a poté přidáváme po troškách zbylé sypké hmoty. Nakonec pomalu vmícháme cuketu, kterou jsme předtím nahrubo nastrouhali a poté z ní vymačkali vodu. Ještě malé upozornění – množství kypřících přísad je třeba dodržet, v opačném případě bábovka nemusí vykynout, protože cuketa je dost těžká. Pečící doba je závislá na druhu trouby. Paní Anička peče při teplotě 170 °C a celkem asi 50 minut, tedy hodně zvolna. Bábovka je vláčná, voňavá a v letních dnech určitě osvěží.
Paní Anně děkujeme za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.