Cyklostezka do Beskyd bude brzy hotová, chybí už jen nejhezčí kus

18. srpen 2012
Zprávy , Zprávy

V Paskově budou zanedlouho slavnostně otevírat novou cyklostezku. Je součástí trasy, která zavede cyklisty z Ostravy až do Beskyd. K plnému spojení ale stále chybí dodělat ještě důležitý kus. Jde o dvanáctikilometrový úsek mezi Hodoňovicemi a Ostravicí, včetně průjezdu Pržnem. Právě tento úsek cyklostezky bude patřit k těm nejromantičtějším.

Dělit se o cestu s motoristy a dýchat výfukové plyny už možná letos při cestě do Beskyd nebudou cyklisté muset. A to až se podaří propojit jednotlivé úseky takzvané beskydské cyklodálnice. Těší se na to i vášnivá cyklistka Jolana z Frýdku-Místku.

„Chybí mi to především kvůli bezpečnosti a takovému tomu komfortu jízdy, protože přece jenom na té okresní silnici mezi auty to není ani příjemné, ani bezpečné,“ říká Jolana.

„Prací je před námi ještě poměrně hodně. Největší část zbývá ještě v délce skoro dvou kilometrů na začátek katastru obce Baška-Hodoňovice, kde se na tamním jezu v současné době staví vodní elektrárna. Ta je v současnosti brzdou dalšího postupu,“
říká starosta Pržna Petr Blokša (Starostové a nezávislí).

Právě v tomto úseku bude jízda po cyklostezce v těsném sousedství řeky zřejmě vůbec nejromantičtější. „Protože v celé délce zhruba asi tří kilometrů povede v podstatě buď po hrázi nebo podél řeky a bude tudíž absolutně mimo jakoukoliv dopravu. Bude to zkrátka velmi příjemné prostředí,“ dodává starosta.

Cyklostezka vede přímo po hrázi a kvůli přísným podmínkám Povodí Odry nebude mít povrch z asfaltu, což kritizují někteří in-line bruslaři. Jiné úseky cyklostezky do Beskyd ale asfalt mají, například část procházející Řepištěm.

„Někteří nám vyčítají, že je cyklostezka úzká, ale myslím si, že je to hlavně o ohleduplnosti. Není to závodní dráha a pokud jsou lidé ohleduplní, tak cyklostezka určitě není tak úzká, že by se využívat nedala,“ potvrzuje starosta Rostislav Kožušník (nezávislý).

Na novou cyklostezku se těší i hoteliéři a další podnikatelé v blízkosti její trasy. Věří, že do této části Beskyd pomůže přilákat více turistů.

autor: iha
Spustit audio