Díra ve volebním zákonu

15. prosinec 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Havířově se zítra konají opakované komunální volby. Říjnové hlasování bylo podle rozhodnutí soudu neplatné kvůli jménu zemřelého kandidáta. Bývalý náměstek primátorky Martin Balšán, který byl zastřelen přímo na jednání zastupitelstva, se vlivem nesprávného sčítání hlasů dostal do zastupitelstva. Právě to je důvod proč havířovští občané musejí přijít do volebních místností znovu. Podobný případ naše samospráva nepamatuje. A měla by z toho vyvodit důsledky.

0:00
/
0:00

Mrtvý kandidát je nevolitelný kandidát - tak by se dal shrnout výrok Krajského soudu v Ostravě. Je to precedentní rozhodnutí, které určuje jak se podobné případy budou řešit i v budoucnu. K nelibosti voličů i samotných kandidátů momentálně neexistuje jiná cesta než opakování voleb. Případ Havířov tak jasně ukázal na trestuhodnou díru ve volebním zákonu. Ten totiž vůbec nepočítá s možností, že by některý z kandidátů mohl zemřít až po platné registraci, která se uzavírá několik týdnů před volbami. Po registraci je dotyčný kandidát z listiny prostě neodstranitelný. Ani v případě nenadálé smrti jeho místo nemůže zaujmout náhradník. Přesně to byl případ Martina Balšána, který tragicky skonal až po zmíněné registraci. Sociální demokraté ho ale jiným kandidátem nahradit nemohli, což právem považovali za nespravedlivé. Jejich pocit křivdy by ale na nové volby nestačil.

Hlasovací repete způsobilo hlavně to, že volební hlasy pro zemřelého Balšána některé okrskové komise bohužel započítávaly, což byla zásadní chyba. Kdo ji způsobil, to je dosud nezodpovězená otázka. V úvahu připadá Ministerstvo vnitra, statistický úřad nebo havířovský magistrát. Mnohem důležitější je, aby dotyčné instituce takovou podivnou situaci vůbec nemusely řešit. Což nepůjde bez příslušné změny volebního zákona.

Zaregistrovaný volební kandidát prostě musí být v případě smrti nahraditelný jiným kandidátem. Novela volebního zákona by měla být pro naše zákonodárce jednou z priorit. Jak jsme se mohli přesvědčit, smrt si nevybírá ani mezi volebními kandidáty. Proč by ale za ni měli pykat voliči tím, že jsou nuceni jít k urnám znovu?! Důvody pro opakování voleb můžou být různé, ale musejí mít logiku. Pevně doufám, že kvůli trapným zmatkům kolem zemřelého kandidáta se už u nás žádných takových voleb nikdy nedočkáme.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio