Domácí italské tyčinky grissini

Paní Jarka z Opavy má moc ráda italské tyčinky grissini. Znala už je dlouhé roky, prodávají se i u nás, ale až když vyzkoušela v Itálii tamní domácí grissini, tak se pro ně úplně nadchla. Sehnala si recept a začala je už před lety péct doma – mají prý jedinou chybu, vždycky je jich nakonec málo. Tak zkusme si tyto tradiční italské tyčinky upéct také.

Suroviny:
- 200 ml vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí
- lžička cukru
- 400 g hladké mouky
- 2 lžíce nakrájených černých oliv
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl (2-3 lžičky do těsta)
- hrubě mletá sůl na posypání

Postup:
1. Droždí rozdrobíme do vlažné vody, přidáme cukr a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek. V míse ho pak přidáme k mouce, soli, olivovému oleji a nakrájeným černým olivám.
2. Vypracujeme hladké těsto a dáme ho kynout. Asi po hodině zdvojnásobí svou velikost a je připravené ke zpracování.
3. Vyklopíme ho na vál a lehce rozválíme. Rozkrájíme na jednotlivé kousky a dotvarujeme tyčinky, které přeneseme na plech s pečícím papírem, pokapaným olivovým olejem. Ještě je posypeme hrubou solí a necháme 30 minut kynout.
4. Troubu vyhřejeme na 200 °C. Grissini pečeme 20 až 30 minut do zlatova.

Paní Jarka píše, že už vyzkoušela více variant, například i s mozzarellou, nebo s různými bylinkami. Ale s olivami je mají u nich doma nejraději. Ke grissinám se výborně hodí různé dipy, ve kterých tyčinky namáčíme, ale paní Jarka píše, že dipy se u nich moc neujaly a nejčastěji doma pojídají třeba k vínu jen samotné grissiny.

Děkujeme za recept a posíláme odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.