Domácí jahodová zmrzlina

02650755.jpeg

Dnes si společně připravíme jahodovou zmrzlinu podle návodu paní Jiřinky z Nového Jičína. Píše, že má dvě verze - dětskou bez alkoholu a pak pro dospěláky s jahodovým likérem. Výborné jsou prý obě.

Suroviny:
- 200 g čerstvých jahod
- 50 g cukru moučky
- 175 g plnotučného bílého jogurtu
- 100 g smetany ke šlehání
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce jahodového likéru (do verze pro dospěláky)

Na zdobení:
- čokoláda
- šlehačka
- čerstvé jahody

Jahody umyjeme, zbavíme lístků a necháme oschnout. Pak je rozmixujeme, dále vmícháme cukr a jogurt. Ochutíme citronovou šťávou a případně i likérem a vmícháme ušlehanou smetanu. Promíchanou směs dáme do misky nebo do vaničky a vložíme do mrazáku minimálně na 2 hodiny, aby byla zmrzlina skutečně zmrzlá.

Poté podáváme. Pokud chceme ze zmrzliny udělat i malý pohárek, tak ještě použijeme šlehačku, ozdobíme čerstvými jahodami a strouhanou čokoládou. Dobrou chuť!

Paní Jiřince děkujeme a posíláme jí odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.