Domácí jahodová zmrzlina

Dnes si společně připravíme jahodovou zmrzlinu podle návodu paní Jiřinky z Nového Jičína. Píše, že má dvě verze - dětskou bez alkoholu a pak pro dospěláky s jahodovým likérem. Výborné jsou prý obě.

Suroviny:
- 200 g čerstvých jahod
- 50 g cukru moučky
- 175 g plnotučného bílého jogurtu
- 100 g smetany ke šlehání
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce jahodového likéru (do verze pro dospěláky)

Na zdobení:
- čokoláda
- šlehačka
- čerstvé jahody

Jahody umyjeme, zbavíme lístků a necháme oschnout. Pak je rozmixujeme, dále vmícháme cukr a jogurt. Ochutíme citronovou šťávou a případně i likérem a vmícháme ušlehanou smetanu. Promíchanou směs dáme do misky nebo do vaničky a vložíme do mrazáku minimálně na 2 hodiny, aby byla zmrzlina skutečně zmrzlá.

Poté podáváme. Pokud chceme ze zmrzliny udělat i malý pohárek, tak ještě použijeme šlehačku, ozdobíme čerstvými jahodami a strouhanou čokoládou. Dobrou chuť!

Paní Jiřince děkujeme a posíláme jí odměnu - tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.