Domácí vánoční punč
Pečete doma cukroví? Máte předvánoční velké gruntování? Nebo snad sháníte v přeplněných obchodech dárky? Pak vám možná přijde vhod naše pozvání k posezení a chvilce oddechu u dobrého punče. Poslala nám ho paní Kristýna Drobná z Opavy.
Suroviny (na 4 porce):
- 1l červeného vína
- 400 ml černého čaje
- 150 ml rumu nebo griotky
- citrón
- celá skořice
- kousky hřebíčku
- ovoce dle chuti (jablka, citrusy, ananas, zkrátka vše, co máte rádi)
- cukr
Postup:
Čaj osladíme a s citronem, ovocem a kořením přivedeme k varu. Přilijeme víno a chvíli povaříme. Pak přidáme rum nebo griotku, promícháme, odstavíme a můžeme podávat.
U některých ingrediencí nemusíte dodržovat přesné množství. Chcete-li silnější punč, přidejte více rumu. Máte rádi sladký punč? Použijte polosladké nebo sladké víno, popřípadě punč více doslaďte cukrem. Zkrátka, připravte si tohle dobré pití podle vlastního gusta.
Paní Drobné posíláme jako odměnu tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.