Drůbeží polévka s vlašskými ořechy
Paní Jindra z Nového Jičína před lety našla v jednom časopise zajímavý recept na neobvyklou polévku – drůbeží s vlašskými ořechy. Tehdy ji zkusila a od té doby ji vaří pravidelně. I když už si původní recept paní Jindra trochu pozměnila, základ zůstává pořád stejný.
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2 lžíce hladké mouky
- ½ lžičky sušené šalvěje
- pepř
- 800 ml drůbežího vývaru
- 200 ml šťávy z pečeného krůtího masa
- 200 g vařeného krůtího masa
- 1 střední mrkev
- 1 brambor
- 60 g zelených fazolek
- 60 g vlašských ořechů
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce petrželky
- 150 ml sladké smetany
Postup:
- V hrnci si na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli s řapíkatým celerem.
- Zasypeme moukou, přidáme šalvěj, pepř a asi 2 minuty smažíme.
- Zalijeme vývarem a šťávou, přidáme pokrájenou zeleninu a na mírném ohni vaříme asi 15 minut.
- Pak přidáme nakrájené maso, ořechy, sůl a pepř.
- Vaříme mírným varem dalších asi 10 min, dokud není zelenina měkká.
- Zamícháme smetanu, zasypeme petrželkou a podáváme.
Děkujeme paní Jindře za recept a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka