Drůbeží polévka s vlašskými ořechy
Paní Jindra z Nového Jičína před lety našla v jednom časopise zajímavý recept na neobvyklou polévku – drůbeží s vlašskými ořechy. Tehdy ji zkusila a od té doby ji vaří pravidelně. I když už si původní recept paní Jindra trochu pozměnila, základ zůstává pořád stejný.
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2 lžíce hladké mouky
- ½ lžičky sušené šalvěje
- pepř
- 800 ml drůbežího vývaru
- 200 ml šťávy z pečeného krůtího masa
- 200 g vařeného krůtího masa
- 1 střední mrkev
- 1 brambor
- 60 g zelených fazolek
- 60 g vlašských ořechů
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce petrželky
- 150 ml sladké smetany
Postup:
- V hrnci si na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli s řapíkatým celerem.
- Zasypeme moukou, přidáme šalvěj, pepř a asi 2 minuty smažíme.
- Zalijeme vývarem a šťávou, přidáme pokrájenou zeleninu a na mírném ohni vaříme asi 15 minut.
- Pak přidáme nakrájené maso, ořechy, sůl a pepř.
- Vaříme mírným varem dalších asi 10 min, dokud není zelenina měkká.
- Zamícháme smetanu, zasypeme petrželkou a podáváme.
Děkujeme paní Jindře za recept a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.