Drůbeží polévka s vlašskými ořechy

Paní Jindra z Nového Jičína před lety našla v jednom časopise zajímavý recept na neobvyklou polévku – drůbeží s vlašskými ořechy. Tehdy ji zkusila a od té doby ji vaří pravidelně. I když už si původní recept paní Jindra trochu pozměnila, základ zůstává pořád stejný.

Suroviny:

- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2 lžíce hladké mouky
- ½ lžičky sušené šalvěje
- pepř
- 800 ml drůbežího vývaru
- 200 ml šťávy z pečeného krůtího masa
- 200 g vařeného krůtího masa
- 1 střední mrkev
- 1 brambor
- 60 g zelených fazolek
- 60 g vlašských ořechů
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce petrželky
- 150 ml sladké smetany

Postup:

  1. V hrnci si na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli s řapíkatým celerem.
  2. Zasypeme moukou, přidáme šalvěj, pepř a asi 2 minuty smažíme.
  3. Zalijeme vývarem a šťávou, přidáme pokrájenou zeleninu a na mírném ohni vaříme asi 15 minut.
  4. Pak přidáme nakrájené maso, ořechy, sůl a pepř.
  5. Vaříme mírným varem dalších asi 10 min, dokud není zelenina měkká.
  6. Zamícháme smetanu, zasypeme petrželkou a podáváme.

 

Děkujeme paní Jindře za recept a posíláme jí odměnu – tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.