Dýňová marmeláda

Recept na dýňovou marmeládu pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Anna Szudárová z Ostravy-Dubiny. A protože dýní je teď na podzim k sehnání dost, tak je určitě vhodný čas k tomuto receptu.

Suroviny:
- 2 kg dýně Hokaido (může být i dýně máslová)
- citron
- pomeranč
- 1 kg želírovacího cukru
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 l vody

Postup:
Dýni, citron a pomeranč nakrájíme na kostky (paní Anna někdy přidává i mrkev), dáme do vody, přidáme zázvor a vaříme asi 40 minut.

Poté vše rozmixujeme (ale ne příliš najemno, necháme větší kousky), přidáme želírovací cukr a znovu povaříme – asi 15 minut.

Poté už dáváme do čistých sklenic, které uzavřeme a otočíme dnem nahoru a tak je necháme aspoň 5 hodin.

Děkujeme paní Anně za recept a jako odměnu jí posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky a roční předplatné časopisu 100+1 Historie.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.