Dýňové noky

Recept na dýňové noky nám poslala paní Marie Sýkorová z Ostravy-Poruby.

Suroviny:
- 1 dýně Hokkaido
- 2 větší uvařené brambory
- 2 žloutky
- 200 g hrubé mouky
- 6 lžic panenského olivového oleje
- parmazán
- sůl
- pepř

Postup:
Dýni umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky. Dýni Hokkaido nemusíme zbavovat slupky. Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Osolíme a pokapeme olivovým olejem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 175 °C asi 20 minut.

Vychladlou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem. V míse smícháme rozmixovanou dýni s nastrouhanými bramborami, přidáme žloutky, mouku, opepříme a dosolíme. Vypracujeme těsto a vyválíme z něho váleček o průměru cca 3 cm. Z válečku krájíme malé nočky, které pomocí vidličky trochu rozmáčkneme, čímž vytvoříme vroubky. Tyto vhodíme do vařící osolené vody. Jakmile vyplavou, scedíme. Scezené noky promícháme s olivovým olejem a posypeme nastrouhaným parmazánem.

Paní Marii děkujeme za recept. Má u nás tričko Ostravské rozhlasové rodinky a také naši novou cenu, roční předplatné časopisu 100+1 Historie.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.