Eva Lenartová: Předvánoční čas

29. listopad 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pomalu, ale jistě se blíží Vánoce. Pro někoho doba shonu, pro jiné naopak čas usebrání a tichého přemýšlení.

Pokud jste poslední tři dny nestrávili zavřeni doma mimo dosah médií a obchodů, nemohli jste si nevšimnout - v neděli začal advent. Což je, jak patrně taky víte, období radostného očekávání a těšení. Věřící očekávají a těší se na příchod Spasitele, ti ostatní očekávají dárky a těší se na kapra se salátem.

K adventní době se rovněž váže řada křesťanských a vlastně i pohanských tradic. Už v neděli jsme například měli zapálit první svíčku na adventním věnci. Kdo si v těchto dnech přivstane a kolem šesté hodiny je už v kostele, uslyší takzvané roráty, písně, které se zpívají na jitřních mších. Roráty z latinského rorate tedy „rosu dej" představují specifickou podobu ranní mariánské mše. Mimochodem typické české liturgické zpěvy, které rorátní mši doprovázejí, nemají v evropské kultuře obdobu.

Aktuálně je ovšem před námi středeční svátek svatého Ondřeje. Apoštol Ondřej je patronem sedláků, rybářů a nevěst, Ruska, Rumunska a Skotska a bývá taky vzýván proti dně. Už předvečer svátku, tedy dnešní večer, patříval k nejdůležitějším věšteckým svátkům v roce.

A teď by měly zbystřit pozornost svobodné dívky. Milé slečny, chcete-li vědět, jestli se v příštím roce provdáte či nikoli, máte dvě možnosti. Tady je ta jednodušší: napište na papírky jména mládenců, jež by přicházeli v úvahu za účelem sňatku, dobře se vyspěte a ráno sáhněte pod polštář. Víte vše. A nebo trochu složitěji: dnes o půlnoci vstaňte tiše z lože, běžte na dvorek a klepejte na kurník s tímto zaklínadlem na rtech: Kohoutku, kohoutku, zakokrhej, muže-li dostanu, vědět mi dej. Slepičky, vy nechte kokotání, nekazte mi, nekazte mé vdávání. Ozve-li se kohout, vdáte se. Ozve-li se slepice, zkuste to opět za rok.

Šťastnou ruku a komunikativní drůbež, jakož i hezký, hluboce prožitý a klidný advent přeje Eva Lenartová.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.