Extremisté útok na dům ve Vítkově dlouho připravovali

14. srpen 2009

Až 15 let za mřížemi nebo výjimečné tresty hrozí obviněným ze žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku. Ve vazbě už jsou čtyři muži kolem 25 let, kteří v dubnu hodili do rodinného domku tři zápalné lahve a těžce zranili především dvouletou holčičku.

Útok byl předem připravený. Vyplývá to z informací kriminalistů. Jak dubnový útok probíhal, popisuje státní zástupkyně Brigita Bilíková. "V nočních hodinách dojeli na místo. Ten, který řídil, zůstal v autě, tři vystoupili. Každý do tří ze čtyř předních oken hodil jednu láhev. Tím také výrazně zvýšili hořící účinek a vůbec ten následek," upřesnila Bilíková.

Podle obvinění věděli, že se jedná o rodinu s dětmi. Jak státní zástupkyně dodala, byla to vražda ve stádiu pokusu a tomu by měly odpovídat i tresty.

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta zatím nepotvrdil, že by bleskové zadržení radikálů vyvolalo nějakou reakci v jiných extremistických skupinách.

"Zatím tyto informace nemáme. Samozřejmě reakce sledujeme a snažíme se na to adekvátním způsobem reagovat, ale v současné době nevíme, že by se chystala nějaká odveta nebo něco podobného," dodal Šlachta.

Policisté původně zadrželi celkem 12 lidí - devět mužů a tři ženy mezi dvaceti a třiceti lety. Část z nich už má za sebou kriminální minulost. Ve vazbě nakonec skončili jen čtyři hlavní aktéři útoku.

Případ nemá v historii Česka obdoby. "Toto je skutečně historický okamžik v boji proti závažné násilné kriminalitě s rasovým podtextem. Bez nadsázky tak můžeme říct, že se jedná o největší úder v historii Policie České republiky proti příznivcům extremistických hnutí. Objasnění tohoto žhářského útoku se nepodařilo jen tak náhodou, ale je výsledkem velice pečlivé, trpělivé a vysoce profesionální práce policistů našeho krajského ředitelství," zdůraznil náměstek krajského policejního ředitele Dalimil Sypták.

Případ je z pohledu důsledků i rozsahu vyšetřování skutečně ojedinělý, ale rozhodně není jediným vážným rasově motivovaným činem v Česku. "V minulosti se to stalo nejméně devětkrát. Vždycky to šlo doztracena. Nebezpečí těch útoků je skutečně varující. Na tom je zajímavé to, že ti obžalovaní si zřejmě vůbec nejsou vědomi následků svých činů. Oni nechápou, kdy se to skandování a hajlování na nějakém koncertu může stát demonstrací a nakonec pokusem o vraždu," upozornil politolog Radek Zbořil.

autoři: mrk , š.iva , Michal Schoffer
Spustit audio

Více z pořadu