Falešná humrová pomazánka

majonéza, pomazánka, veka, chléb, jídlo

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Ludmila z Ostravy Hrabůvky. Jde o takzvanou falešnou humrovou pomazánku.

Paní Ludmila píše, že tento recept zná už přes 50 let. Vzpomíná, že s manželem tehdy chodili do Vítkovic do Výběru a on jí tam kupoval chlebíčky s touto pomazánkou, které tehdy stály jen jednu korunu. Ale ne proto, že by chtěl ušetřit, paní Ludmila prý nic jiného nechtěla, tak jí tyto chlebíčky chutnaly. A jak připravuje tuto pomazánku doma?

Suroviny:
- 150 g kořene petržele
- 150 g mrkve
- 200 g celeru
- 1 středně velká cibule
- tatarská omáčka (půl větší skleničky)
- majonéza (půl větší skleničky)
- sůl
- pepř
- citronová šťáva

Postup:
1. Petržel, mrkev a celer důkladně omyjeme, povaříme v mírně osolené a citronem dochucené vodě. Vaříme asi 8 až 10 minut.
2. Cibuli spaříme vařící vodou a necháme vychladit.
3. Uvařenou zeleninu nastrouháme. Paní Ludmila používá šestihranné struhadlo a volí menší slzičky, takže strouhá docela najemno. A najemno také posekáme, nebo nakrájíme cibuli.
4. Vše smícháme dohromady a spojíme tatarskou omáčkou a majonézou.
5. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou podle vlastní chuti a necháme pořádně vychladit.

Pomazánku máme hotovou a můžeme z ní vyrobit třeba právě chlebíčky, které jsme před chvílí zmiňovali. Na plátky veky mažeme pomazánku a zdobíme třeba kouskem rajčete, půlplátkem citrónu a petrželovou natí kudrnkou.

Děkujeme paní Ludmile za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.