Fazolová polévka

Až těsně před Vánoci jsme od paní Lucie z Dolního Benešova dostali recept na fazolovou polévku, která je u nich v rodině už řadu let tradičním štědrovečerním pokrmem. Štědrý den už je sice za námi, ale proč si na takovéto polévce nepochutnat i v dalších svátečních dnech? Pojďme si tedy říci, jak paní Lucie tuto polévku připravuje a třeba někoho z vás inspirujeme.

Suroviny (na 5 porcí):
- 300 g fazolí
- 400 g mrkve
- 300 g petržele
- 300 g celeru
- sůl
- vegeta
- 70 g másla
- 2 lžíce hladké mouky

Postup:
Fazole den předem namočíme ve vodě a poté uvaříme do měkka. Kořenovou zeleninu dáme do vody, osolíme a ochutíme vegetou a povaříme. Hotový vývar scedíme, zahustíme jíškou z másla a mouky.

Polévku servírujeme tak, že do každého talíře připravíme uvařené fazole, které těsně před podáváním zalijeme horkým vývarem.

Tip: uvařenou zeleninu lze použít do bramborového salátu.

Děkujeme paní Lucii za recept i fotku. Po Vánocích jí pošleme jako dárek tričko Ostravské rozhlasové rodinky a vánoční CD.

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo