Fazolová polévka s klobásou

Paní Dana z Frýdku-Místku nám píše, že u nich v rodině na podzim a v zimě hodně „frčí“ hutné polévky – a tou jejich nejoblíbenější je prý fazolová s klobásou. Tady je recept od paní Dany.

Suroviny:
- 500 g barevných fazolí (červených, nebo strakatých)
- olej
- cibule
- 3 lžíce polohrubé mouky
- mrkev
- petržel
- kousek celeru
- sladká mletá paprika
- půl lžičky kmínu
- klobása (nebo 150 g točeného salámu)
- 2 stroužky česneku

Postup:
Do studené vody namočíme půl kilogramu fazolí a necháme je namočené několik hodin, ideálně přes noc. Pak je uvaříme do měkka, a to bez přidání soli, aby neztvrdly. Nejlepší je na vaření fazolí použít tlakový hrnec. Z půl kila suchých fazolí získáme asi víc fazolí, než upotřebíme na polévku. Ale protože var trvá poměrně dlouho, je dobré uvařit celý balíček najednou a případně zbylé fazole odložit na salát, jako přídavek do jiných jídel, nebo je můžeme zamrazit v mrazáku.

V hrnci na polévku na dvou lžicích oleje osmažíme nakrájenou cibuli. Když je zlatá, zasypeme třemi lžicemi mouky a usmažíme cibulovou jíšku. Potom do jíšky vmícháme jednu nastrouhanou mrkev, menší petržel a malý kousek celeru. Směs rychle mícháme, aby se zelenina mírně opekla. Zeleninu v jíšce pražíme jednu až dvě minuty. Na závěr přidáme vrchovatou lžíci sladké mleté papriky a půl lžičky kmínu.

Zeleninu zalijeme vodou z fazolí – nejlépe přes síto. Zamícháme, aby se jíška odlepila ode dna a rozvařila se. Do vařící se hladké polévky vrátíme uvařené fazole, a to v takovém množství, jak to máme rádi.

Oloupeme a na menší kousky nakrájíme jednu klobásu a vložíme ji do polévky. Klobásu (na rozdíl od jemného párku či špekáčku) není třeba předem opékat. Zvolte ale určitě měkkou klobásu, ne tvrdou vysušenou typu čabajky.

Polévku budeme ještě asi deset minut vařit, aby se klobása provařila, ale „nezhadrovatěla“. Mezitím budeme i dochucovat. Prolisujeme dva stroužky česneku a přidáme do polévky i hrst rozemnuté majoránky. Ochutnáme a dokořeníme solí, pepřem a pálivou paprikou.

Hotovou polévku můžeme dochutit sekanou zelenou natí libečku, pažitky, nebo natí mladé cibulky.

Přejeme dobrou chuť a paní Daně posíláme odměnu za recept – tričko Ostravské rozhlasové rodinky

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.