František Tichý: Bez vás nejsme nic

7. červen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Opět po roce dnes máte možnost nahlédnout nám pod pokličku. Útroby ostravského rozhlasu se vám otevřou v pravé poledne, kdy den otevřených dveří začíná.

Většina z vás rozhlas určitě dobře zná. Víte, co se kdy vysílá a na které frekvenci. Víte, kdy rádio zapnout a k naší nelibosti také vypnout. A kdo z vás má přístup k internetu, zná také naše tváře.

Nejvíc toho ale o ostravském rádiu asi vědí ti z vás, kteří u nás už někdy byli. Ať už jako hosté některého z pořadů anebo právě na dni otevřených dveří. Další v pořadí je na programu právě dnes - v sobotu 7. června. Dveře otevřeme v pravé poledne a ukážeme vám, co všechno, jak a kde (za vaše koncesionářské poplatky) děláme.

A na co všechno se vlastně za branami Rüttgersova paláce ve Šmeralově ulici můžete těšit? Chtělo by se mi říci, že na řadu kanceláří se spoustou počítačů, takže vlastně nic extra, že...? Ale ono to tak úplně pravda není, i když počítače skutečně nahradily všechny ty dřívější prapodivné stroje, se kterými jste se jinde než v rozhlase setkat nemohli.

Ale na kouzlu to rozhodně neubírá. Se zvukem čarujeme pořád stejně dobře, ne-li lépe. Což vám taky ukážeme. A v místech, kde vznikaly či se nahrávaly opravdové skvosty. V místech, kde se pohybovali vzácní lidé - jako například Karel Kryl, Marie Rottrová, Věra Špinarová, Jaroslav Wykrent, Pavel Novák, Vladimír Figar a spousta dalších. Seznam by byl opravdu hodně dlouhý.

Každopádně - ukážeme vám nejedno studio a řekneme i ukážeme, co v nich vzniká, jak se natáčejí rozhlasové hry, nahlédneme do přenosového vozu, do zpravodajského newsroomu, na vysílací pracoviště - tam se někteří z vás dostanou i k mikrofonu a budou moci někomu něco vzkázat, poslat písničku. Jo a taky uvidíte opravdového flašinetáře v akci.

Provázet vás budou "těla vám známých hlasů", mezi nimi i moje maličkost. Těším se, že zase jednou v hojném počtu uvidím ty, pro které pracuji a které si po většinu času mohu jen představovat.

Přijďte. Opravdu se na vás těším! A nejen já. Bude to stejně vzácné setkání jako s osobnostmi, které tady nějakou tu stopu zanechaly. Bez vás, posluchačů, by totiž rozhlas byl k ničemu.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.