Frýdek-Místek připravuje změnu v parkování na historickém Zámeckém náměstí

22. červenec 2019 13:00

Ze středu historického náměstí ve Frýdku-Místku zmizí zřejmě už v příštím roce parkující auta. Magistrát totiž připravuje stavbu nového parkoviště nedaleko odtud, které má Zámeckému náměstí od aut ulevit.

Proti zrušení parkování jsou ale někteří obchodníci. Například recepční z hotelu na náměstí si myslí, že by hostům vadilo, kdyby museli nechat auto opuštěné někde dál od hotelu.

Naopak Michaela Bartoníčková z obchůdku na náměstí říká, že před auty by měli upřednostnit raději lavičky i kulturní akce:

„Takové posezení tady chybí uprostřed, nějaká zeleň. Byly by tady určitě i nějaké akce, které by přilákaly turisty i občany Frýdku. Všechno se teď vlastně děje na náměstí v Místku, kde se neparkuje, a myslím, že je to daleko lepší.“

Frýdek-Místek testuje parkoviště z plastových dlaždic

Parkoviště ze zatravňovacích dlaždic z plastu vzniklo na okraji sídliště Riviéra

Ve Frýdku-Místku postavili parkoviště, které budou muset sekat. Zkouší totiž nový typ ploch vybudovaných ze zatravňovacích tvárnic z pevného plastu, který prorůstající trávě na rozdíl od betonu neodebírá vodu.

Město už rozhodlo, že systém parkování na náměstí změní, už by nemělo sloužit jako jedno velké parkoviště.

„Památkáři samozřejmě logicky jsou proti a ani nám se ta situace, která na tom frýdeckém náměstí je, nelíbí. My bychom radši, kdyby to bylo trochu zklidněnější,“ říká náměstek frýdeckomísteckého primátora Karel Deutscher (ČSSD).

Město teď dokončuje přípravy na stavbu parkoviště nedaleko odsud, poblíž supermarketu, a po jeho dostavbě zruší třicítku parkovacích míst kolem historické kašny.

„Ty parkovací kapacity nahradíme jinde. Frýdecké náměstí tím pádem nebude nijak ohroženo. A zároveň tam vrátíme lidi, kteří potom můžou tu klidnější zónu uprostřed využívat,“ dodává Deutscher.

Úplně vytěsnit dopravu z historického náměstí ale město nechce. Parkování po obvodu zachová. Je to kompromis k požadavkům těch obchodníků a majitelů domů, kteří se obávají, že by mohli přijít o zákazníky.

autor: iha
Spustit audio

Související